ارزیابی ناپایداری ریزماهواره ای در نمونه های تومور و حاشیه تومور سرطان کولورکتال تک گیر با استفاده از مارکرهای مونونوکلئوتیدی
Mononükleotid işaretleyiciler kullanılarak sporadik kolorektal kanserin tümör ve tümör marjinal örneklerinde mikrosatellit instabilite değerlendirilmesi
  1. Tez No: 765080
  2. Yazar: JAFAR NOURI NOJADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRAHİM SAKHİNİA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Oncology, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Mikrosatellit instabilite, Marker, PCR, MSI, Colorectal cancer, Marker, PCR, MSI
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Farsça
  9. Üniversite: Tabriz University of Medical Sciences
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Kolorektal kanser insanlarda en sık görülen kanserlerden biridir ve hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin üçüncü en yaygın nedenidir. Kolorektal kanserde meydana gelen moleküler değişiklikler üç gruba ayrılır: 1. Kromozom instabilite (CIN), 2) Mikrosatellit instabilite (MSI), 3) CpG Island Methylator phenotype (CIMP) ki anormal hipermetilasyon ile gen fonksiyonunu susturandır. CRC'de MSI durumunun belirlenmesinin, MMR eksikliğine yatkınlık oluşturan germ hattı kusurları olan hastaları tanımlama şeklinde klinik bir kullanımı vardır. Ek olarak, MSI CRC'leri tipik olarak daha iyi bir prognoz sergilediği için MSI durumunun prognostik ve terapötik etkileri vardır. Bu nedenlerle, mikrosatellit instabilite analizi sporadik primer tümörlerin saptanmasında daha önemli hale gelmektedir. Yöntem: Bu çalışmada kemoterapi almayan 50 sporadik CRC hastasının tümör DNA'sı ve tümör marjinal DNA'sını araştırdık. Beş mononükleotit işaretçisi, BAT-25, BAT-26, NR-21, NR-22 ve NR-27, Mikrosatellit instabilite durumunu değerlendirmek için bir pentaplex PCR paneli olarak kullanıldı. Bulgular: Bizim bulgumuz örneklerin yaklaşık %36'sında MSI tespit edildiğini gösterdi. Normal DNA örneğinden alınan DNA ile karşılaştırıldığında tümör DNA'sında instabilite gözlendi. Sonuçlarımız, NR-21, BAT-26 ve BAT-25 belirteçlerinin instabilite sıklığının diğer belirteçlere göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Sonuç: Çalışmamız NR-21, BAT-26 ve BAT-25'in sporadik CRC teşhisi için en yararlı belirteçler olduğunu gösterdi, bu nedenle bu belirteçler sporadik kolorektal kanserli hastalarda MSI durumunu belirlemek için potansiyel kullanımlarında umut vaat ediyor.
Özet (Çeviri)
Introduction: Colorectal cancer is one of the most prevalent cancer in humans and the third most common cause of cancer-related deaths in both males and females. Molecular changes that occur in colorectal cancer are categorized into three groups: 1) Chromosomal Instability (CIN), 2) Microsatellite Instability (MSI), and 3) CpG Island Methylator phenotype (CIMP) that silences gene function with aberrant hypermethylation Determination of MSI status in CRC has a clinical use in the form of identifying patients with germline defects predisposing to MMR-deficiency. Additionally, MSI status has prognostic and therapeutic implications, due to MSI CRCs typically exhibiting a better prognosis. For these reasons microsatellite instability analysis is becoming more important in detecting sporadic primary tumors. Methods & material: In this study, we investigated tumoral DNA and tumor marginal DNA of 50 sporadic CRC patients who have not received chemotherapy. Five mononucleotide markers, BAT-25, BAT-26, NR-21, NR-22, and NR-27 were used as a pentaplex PCR panel to evaluate for microsatellite instability status. Results: Our finding showed that MSI was detected in about 36% of specimens. Instability was observed in the tumoral DNA compared to the DNA from the normal DNA sample. Our results showed that the frequency of instability NR-21, BAT-26, and BAT-25 markers is more than other markers. Conclusion: Our study showed that NR-21, BAT-26, and BAT-25 were the most useful markers for diagnosing sporadic CRC, therefore these markers have shown promise in their potential use for determining MSI status in patients with sporadic colorectal cancer.