Endüstri ürünleri tasarımı mesleğinin geçmişten günümüze değişen tanımı ve işlevinin geleceği
The changing definition of the industrial product design profession and the future of the function
- Tez No: 765094
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KÜÇÜKERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Business, Future of Occupations, Industrial Design, Occupation, Occupational Sociology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Endüstriyel Tasarım, çalışma alanının genişliği ve yeterlilikleri açısından birçok iş ve uğraşı kapsayan uygulamayı/pratiği bünyesinde barındıran bir işleyişe sahiptir. Zanaat, sanat, iletişim, mühendislik, teknik bilgi ve hatta arz-talep ile de insan faktöründen beslendiği için beşeri değişkenlerden de etkilenen bir meslektir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde çeşitli disiplinlerin bilgi kümesinden faydalanan Endüstriyel Tasarım mesleğinin değişen teknoloji, tüketim ve iş ilişkisi açısından değişiminin, kavramsal dayanaklar üzerinden ele alınmamış olması bu çalışmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışma, Endüstriyel Tasarım mesleğinin tanımının ve işleyişinin zaman içerisindeki değişimini ve mesleğin işleyişini etkileyeceği öngörülen yenilikçi teknolojik uygulama örneklerine ve alanın uzmanlarının görüşlerine yer verilerek gelecekteki işleyişine öngörüde bulunma amacıyla yapılmıştır. Konu itibariyle birçok disiplinin çalışma alanına giren meslek ve mesleklerin işleyişi konusunu, Endüstriyel Tasarım mesleği üzerinde incelemeyi temel alan bir çalışma gerçekleştirmek hedeflenmiştir. Literatürde, bu alanda yapılan çalışmaları kapsayıcı ve bütünleyici bir nitelik taşıması açısından öznelliğini yansıtmaktadır. Yöntemsel olarak çalışma, literatür araştırması ve röportaj çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Meslek kavramının ve Endüstriyel Tasarım mesleğinin evrimi literatür çalışması olarak ele alınırken, mesleğin geleceğine dair kestirim için alanın uzmanlarının görüşüne röportaj tekniği ile danışılmıştır. Mesleğin şu an icrası içerisinde olan insanlarla mesleğin sektördeki durumuna, geleceğine dair ve meslek icracılarını yetiştiren akademisyenlerden ise eğitimin eğilimi ve mesleğin geleceği üzerine bilgiler edinmek amacıyla röportaj soruları belirlenmiştir. Çalışma kapsamında yapılan röportajlar sonucunda Endüstriyel Tasarım mesleğinin eğitimcileri kendi aldıkları eğitimi, günün şartlarında en çok ihtiyaç duyulan ve istihdam edilen çalışma alanlarına uyarlayarak öğrencilerinin sektöre kolay uyum sağlamasını hedefleyerek yönlendirdiklerini belirtmişlerdir. Sektörde çalışanlar ise Endüstriyel Tasarım meslek eğitiminde edindikleri bilgileri sektörde istihdam edilirken kullandıklarını belirtmişlerdir. Akademide ve sektörde çalışan Endüstriyel Tasarım mezunlarının mesleğin geleceğine ilişkin kişisel görüşleri alınarak bulgular elde edilmiştir. Bu çalışmanın Endüstriyel Tasarım mesleğinin gelecek uygulamalarının araştırılması için temel kaynak niteliği taşıması ve mesleğin uygulaması ile eğitimin paralel hale gelebilmesi için uyarlanabilecek eğitim içeriği önerilerinde kaynak olarak kullanılması hedeflenmektedir. Anahtar Kelimeler : Endüstriyel Tasarım, İş, Meslek, Mesleklerin Geleceği, Meslek Sosyolojisi.
Özet (Çeviri)
Industrial Design, in terms of the breadth and competencies of its field of study, has a function that includes many jobs and practices. It is a profession that is affected by human variables as it is fed by the human factor with craft, art, communication, engineering, technical knowledge and even supply-demand. When evaluated in this context, the fact that the change of the Industrial Design profession, which benefits from the knowledge set of various disciplines, in terms of changing technology, consumption and business relations, has not been discussed on conceptual basis, this has led to the emergence of this study. This study was carried out with the aim of predicting the future functioning of the Industrial Design profession by including the changes in the definition and functioning of the profession in time and the innovative technological application examples that are expected to affect the functioning of the profession and the opinions of the experts in the field. It is aimed to carry out a study based on the examination of the profession and the functioning of professions, which are in the field of study of many disciplines, on the Industrial Design profession. In the literature, studies in this field reflect its subjectivity in terms of being inclusive and integrative. Methodologically, the study was carried out through literature research and interview work. While the evolution of the concept of profession and the Industrial Design profession is discussed as a literature study, the opinions of the experts in the field were consulted with the interview technique to predict the future of the profession. Interview questions were determined in order to obtain information about the situation and future of the profession in the sector with people who are currently in the practice of the profession, and to obtain information about the trend of education and the future of the profession from the academicians who train professionals. As a result of the interviews made within the scope of the study, the educators of the Industrial Design profession stated that they directed their education by adapting the training they received to the most needed and employed working areas in the current conditions, aiming for their students to adapt to the sector easily. Employees in the sector stated that they used the knowledge they gained in Industrial Design vocational training while being employed in the sector. Findings were obtained by taking the personal opinions of Industrial Design graduates working in academia and the sector on the future of the profession. It is aimed that this study will be a basic resource for the research of the future applications of the Industrial Design profession and will be used as a source in the educational content proposals that can be adapted in order to parallelize the practice of the profession and education.