Türk özgün baskı resim sanatı'na bir bakış ve Güler Akalan
A look at Turkish print and art and Güler Akalan
  1. Tez No: 765330
  2. Yazar: DERYA SULTAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN SEMEN ERSÖZ UZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Özgün Baskı Resim Sanatı, gravür, motif, figür, Original Printmaking Art, engraving, motif, figure
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Türk Özgün Baskı Resim Sanatı' nın bu günkü duruma gelmesine katkı sağlayan ve Türk Sanatı tarihi içerisinde yer alan özgün baskı sanatçılarımız ve çalışmaları; ayrıca yargısal (kasti) örnekleme yöntemi ile seçtiğimiz Güler Akalan'ın 25 adet metal gravür eseri kataloglandırılarak çalışmamızda belgelendirilmek istenmiştir. Türk Özgün Baskı Resim Sanatı' nın başlangıcı olarak kabul edilen mağara duvar resimlerinde kullanılan sembol ve desenlerin insanların günlük yaşamlarından, günlük yaşamlarında aldıkları kararlardan ve eylemlerinden etkilendiği tespit edilmiştir. Ayrıca her toplumda olduğu gibi toplumumuzda da sanatçılarımız kendi kişisel yaşamlarını ve kültürel değerlerini eserlerine aktarmaktadır. Türkiye'de Özgün Baskı Resim Sanatı' nın ülkemizdeki toplumsal değişimin simgesi olduğu söylenebilir. Bu alanda sanatçılarımız eserleriyle farklı mesajlar vermek istemişlerdir. Sanatçılarımızın eserlerindeki görsel desenler ve semboller belirli değerleri, ihtiyaçları ve ifadeleri yansıtmaktadır. Bu noktadan hareketle Türkiye'de Özgün Baskı Resim Sanatı eserlerinde imgeyi tamamlayan unsurları görmek ve anlamak önemlidir. Sanatçılar kendilerini keşfetmek için iç dünya deneyimlerini yapıtlarıyla ifade ettikleri için; bu çalışmalarda kullanılan örnekler de önemlidir.
Özet (Çeviri)
Our original print artists and their works, who contributed to the Turkish Original Printmaking Art to its current state and took place in the history of Turkish Art; In addition, 25 metal engravings of Güler Akalan, which we selected with the judgmental (deliberate) sampling method, were cataloged and documented in our study. It has been determined that the symbols and patterns used in cave wall paintings, which are accepted as the beginning of Turkish Original Printmaking Art, are affected by the daily lives of people, the decisions and actions they take in their daily lives. In addition, as in every society, our artists transfer their personal lives and cultural values to their works. It can be said that the Original Printmaking Art in Turkey is the symbol of social change in our country. In this field, our artists wanted to give different messages with their works. The visual patterns and symbols in the works of our artists reflect certain values, needs and expressions. From this point of view, it is important to see and understand the elements that complement the image in Original Printmaking Art works in Turkey. As artists express their inner world experiences with their works to discover themselves; The examples used in these studies are also important.