Psikolojik danışmanların kayıp yaşantılarında bitmemiş işleri ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the effect of unfinished business and psychological resilience levels of psychological counselors' loss experiences
- Tez No: 765438
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TİBET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bitirilmemiş işler, Kayıp Yaşantılarında Bitmemiş İşler, Psikolojik Dayanıklılık, Psikolojik Danışman, Unfinished Business, Unfinished Business in Lost Experiences, Resilience, Counselor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı psikolojik danışmanların kayıp yaşantılarında bitmemiş işleri ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin incelenmesidir. Ayrıca araştırmada psikolojik danışmanların kayıp yaşantılarında bitmemiş işleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişki de incelenmiştir. Bu amaçla psikolojik danışmanların kayıp yaşantılarında bitmemiş işleri ve psikolojik dayanıklılıkları bazı demografik değişkenlere göre incelenmiştir. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma 2021-2022 yılında psikolojik danışmanlık yapan 211 (150 kadın, 61 erkek) elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler“Kayıp Yaşantılarında Bitmemiş İşler Ölçeği-Kısa Form”,“Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'' araştırmacı tarafından hazırlanan ”Kişisel Bilgi Formu" aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizi pearson korelasyon, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve regresyon testleri ile sağlanmıştır. Araştırma bulguları; psikolojik danışmanların kayıp yaşantılarında bitmemiş işleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyi arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Elde edilen verilere göre kayıp yaşantılarında bitmemiş işler ve psikolojik dayanıklılık düzeyinin kaybın nedeni ve kaybedilen kişiye göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulgulanmıştır. Kayıp yaşantılarında bitmemiş işler ortalama puanlarının; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki kıdem kayıptan sonra geçen zaman değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Psikolojik dayanıklılık ortalama puanlarının; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki kıdem, kayıptan sonra geçen zaman türüne göre de bir farklılık göstermediği görülmektedir. Psikolojik danışmanların psikolojik dayanıklılık düzeyini artırmak ve kayıp yaşantılarında bitmemiş işlerini azaltmak amacıyla psikolojik danışmanlık yapan meslektaşlara ve araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of unfinished business and psychological resilience levels of psychological counselors in their loss experiences. For this purpose, the average scores of psychological counselors' unfinished business and psychological resilience in loss experiences, gender, age, education level, professional seniority, time passed after the loss, the cause of the loss and the disappeared person variables were examined. This research is suitable for the relational screening model. The research was carried out with the data obtained from 211 (150 girls, 61 boys) who provided psychological counseling in the 2022-2023 academic year. In the research, the data were collected through the“Unfinished Business in Lost Experiences Scale-Short Form”,“Short Psychological Resilience Scale”and the“Personal Information Form”prepared by the researcher. The analysis of the data was provided by pearsoncorrelation, t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and regression tests. Research findings; According to the data obtained, it was found that the level of unfinished business and psychological resilience in the loss experiences showed a significant difference according to the cause of the loss and the person who was lost. The average scores of unfinished business in their lost life; It was seen that there was no significant difference according to the variables of gender, age, education level, professional seniority, time passed after the loss. The mean scores of psychological resilience; It is seen that there is no difference according to gender, age, education level, professional seniority, and the type of time passed after the loss. Various suggestions have been presented to colleagues and researchers who provide psychological counseling in order to increase the psychological resilience level of psychological counselors and to reduce their unfinished business in their loss experiences.