Ayaslûgî'nin Şerhu Mecma῾i'l-Bahreyn adlı eserinin tahkik ve tahlili
Analysis and verification of Ayaslûgî's work named Şerhu Mecma῾i'l-Bahreyn
  1. Tez No: 765646
  2. Yazar: MURAT PEÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sââtî, Mehmed, Ayaslûgî, Mecmâ, Bahreyn, Edition/textual critics, commentary, Sââtî, Mehmed, Ayaslûgî, Mecmâ, Bahrain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 2007
Özet
Hanefî fıkıh literatüründe dört temel metin (mütûn-i erbaa) olarak kabul gören kaynaklar önemli bir yer işgal etmektedir. Bunlardan biri, Muzafferüddîn İbnü's-Sââtî'ye (öl. 694/1295) ait Mecma'u'l-bahreyn adlı eserdir. Tezde bu metnin Mehmed b. Yûnus el-Ayaslûgî'ye (öl. 831-850/1427-1446) ait Şerhu Mecma'i'l-bahreyn isimli eserin tahkik ve tahlili yapılmıştır. Bu eserle ilgili daha önce yapılan ulusal veya uluslararası bir çalışma bulunamamıştır. Araştırmalarımızda eserin dört nüshasına ulaşılabilmiştir. Bu dört nüshadan biri Ayaslûgî'ye ait olduğundan asıl nüsha kabul edilmiştir. Diğer üç nüsha ile de karşılaştırma yapılarak eserin en orijinal şekliyle ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Tahlil aşamasında ise eserin sistematiği, muhtevası, konuların işleniş tarzı, Ayaslûgî'nin kendisine ait görüşleri, eserde yer verilen genel kaideler vb. konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In Hanafi fiqh (jurisprudence) literature four basic text have an important status. One of these basic text is called Macma'u'l-bahrayn which belongs to Muzafferuddîn Ibnu's-Sââtî (d. 694/1295). In the thesis the commentary of this text which belongs to Mehmed b. Yûnus el-Ayaslûgî (d. 831-850/1427-1446), namely the work named Sharhu-Macma'u'l-Bahrayn's textual criticism (edition critics) was done. Any previous study which related to Ayaslûgî's work could not be found in internal or external world before. In our researches four original copies of the work could be reached. Since one of these four copies belongs to Ayaslûgî, the original copy was accepted. By making comparisons with three other two copies, it was ensured that the work was revealed in its most original form. In the dirâse stage, the systematic of the work, its content, the way the subjects are handled, Ayaslûgî's own views, the general rules included in the work, etc. topics are covered.