Turizmde güncel uygulamalar beklentiler ve riskler: Uzay turizmi
Current practices in tourism, expectations and risks: Space tourism
  1. Tez No: 765772
  2. Yazar: TUĞÇE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay Turizmi, Uzay Endüstrisi, Özel Uzay Şirketleri, Türkiye' de Uzay Turizmi, Space Tourism, Space Industry, Private Space Companies, Space Tourism in Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Uzay taşıdığı gizemlerden ötürü eski çağlardan beri insanların ilgi odağı olmuştur. İnsanların bilinmezlere duyduğu ilgi onları sürekli araştırma yapmaya itmiş ve çalışmalarında o kadar ileriye gitmişlerdir ki bu merak ve uzay tutkusu bilim kurgu filmlerine konu olan uzay yolculuklarını başlatmıştır. Uzayı keşfetmek, yıldızlar arasında yolculuk yapmak, tüm insanların hayalini kurduğu bir olgudur. Bu olgu etrafında şekillenen turizm türü ise uzay turizmidir. Uzay turizmi alanında araştırmalar yapılsa da Türkiye' de yapılan araştırmaların sayısı oldukça azdır. Yapılan çalışmalarda da verilen bilgilerin kısıtlı olması nedeniyle kesin sınırları çizilememektedir. Bunların doğrultusunda uzay turizmi ile ilgili yapılan çalışmanın bu alanın şekillenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın bir diğer amacı ise, uzay turizmi konusunda insanların farkındalığını arttırmaktır. Yapılan birçok çalışma, uzay turizminin, uzay endüstrisinde büyük bir pazar oluşturacağını göstermiştir, bunun farkında olan ülkeler uzay sektöründe söz sahibi olabilmek için uzay çalışmalarındaki yoğunluklarını arttırmışlardır. Türkiye'de bu yarışa dahil olmak istemiş ve uzay çalışmalarına ağırlık vermiştir. Uzay turizmi henüz yeni bir trenddir ve Türkiye'de yaşayan bireylerden uzay turizmi kavramını hiç duymayan kesimin oldukça fazla olduğu yapılan araştırma sonucunda görülmüştür. Bu çalışma, uzay turizmi konusunda insanların farkındalığının artmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Space has been the focus of attention of people since ancient times due to the mysteries it carries. People's interest in the unknown pushed them to research constantly and they went so far in their studies that this curiosity and passion for space started travels, which are the subject of science fiction movies. Exploring space, traveling among the stars is a phenomenon that all people dream of. The type of tourism shaped around this phenomenon is space tourism. Although researches are carried out in the field of space tourism, the number of studies conducted in Turkey is quite low. Due to the limited information provided in the studies, the exact boundaries cannot be drawn. In line with these, it is thought that the study on space tourism will contribute to the shaping of this field. Another purpose of this study is to increase people's awareness about space tourism. Many studies have shown that space tourism will create a large market in the space industry and countries that are aware of this have increased their intensity in space studies in order to have a say in the space industry. He wanted to be included in this race in Turkey and focused on space studies. Space tourism is still a new trend and it has been seen as a result of the research that there is a large number of individuals living in Turkey who have never heard of the concept of space tourism. This study will contribute to the increase of people's awareness about space tourism.