Cinsiyet eşitsizliğinin gelir dağılımı üzerine etkisi: Gelişmekte olan ülkeler için panel veri analizi
The effect of gender inequality on income distribution : Panel data analysis for devoloping countries
  1. Tez No: 766072
  2. Yazar: CANSU KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Eşitsizliği, Gelir Dağılımı, Panel Veri Analizi, Gender Inequality, Income Distribution, Panel Data
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Geçmişten günümüze kadar önemli bir sorun olarak yer alan cinsiyet eşitsizliği üzerinde tartışılmaya devam eden bir konu halindedir. Bunun yanısıra cinsiyet eşitsizliği ile ortaya çıkan kadın erkek ayrımcılığı birçok değişken üzerinde etkisi görülmektedir. Bu değişkenlerden en çok etki edenlerden biri de gelir dağılımıdır. Kadın ve erkek arasındaki gelirin bölüşümü ülkeden ülkeye de değişiklik göstermektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerde kadın daha az istihdam edilmekte, erkeklere göre daha düşük ücrette çalışmakta, kayıtdışı ekonomide daha fazla yer almakta ve sınırlı meslek gruplarında bulunmaktadır. Bu çalışmadaki amaç cinsiyet eşitsizliğinin gelir dağılımı üzerine etkisini analiz etmektir. Çalışmada, gelişmekte olan ülkeler grubunda yer alan 16 ülke (Türkiye, El Salvador, Honduras, Dominik Cumhuriyeti, Rusya, Costa Rica, Ekvador, Endonezya, Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Panama, Peru, Paraguay, Ukrayna, Uruguay) 2006-2018 dönemine ait yıllık verilerle panel veri yöntemi uygulanmıştır. Yapılan analizin sonucunda cinsiyet eşitsizliği ve gelir dağılımı arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet eşitsizliği azaldıkça gelir dağılımında adalet artmaktadır. Elde edilen bulgulara göre değerlendirme yapıldığında cinsiyet eşitsizliğinin azaltılmasına yönelik atılacak her adım ve kadınların çalışma hayatına katılımı desteklenmesi, kayıtlı istihdamda yer alarak yüksek ücret almaları gelir dağılımında adaletin sağlanmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Gender inequality, which has been an important problem from the past to the present, is a subject that continues to be discussed. In addition, gender inequality and gender inequality have an impact on many variables. One of the most influential of these variables is income distribution. The distribution of income between men and women varies from country to country. In countries with high gender inequality, women are less employed, work at lower wages than men, take more part in the informal economy and are in limited occupational groups. The aim of this study is to analyze the effect of gender inequality on income distribution. In the study, 16 countries in the developing countries group (Turkey, El Salvador, Honduras, Dominican Republic, Russia, Costa Rica, Ecuador, Indonesia, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Moldova, Panama, Peru, Paraguay, Ukraine, Uruguay) The panel data method was applied with the annual data of the As a result of the analysis, a negative relationship was found between gender inequality and income distribution. As gender inequality decreases, justice in income distribution increases. When evaluated according to the findings, every step to be taken towards reducing gender inequality and supporting women's participation in working life, taking part in formal employment and receiving high wages will contribute to ensuring fairness in income distribution.