Cessâs'ın 'Ahkâmü'l Kur'ân' ve Kurtubî'nin 'El-Câmi'u li-Ahkâmi'l Kur'ân' adlı eserlerinde Talâk sûresi'nin tefsiri
Surah Talaq from the tafsir called 'Ahkâmü'l Kur'ân' of cessâs and 'El-Câmi'u li Ahkâmi'l Kur'an' of Kurtubî
- Tez No: 766073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Talâk Sûresi, Talâk, Cessâs, Kurtubî, İddet, Nafaka, Surah Talaq, Divorce, Cessâs, Kurtubî, İddat, Alimony
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Tüm insanlığın dünya ve ahiret saadetini temin etmeyi hedef almış Kur'ân-ı Kerîm, inançlar, ibadetler ve insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlerle gelmiştir. İnsani ilişkilerin başladığı yer de ailedir. Şüphesiz ki aile insan için en ehemmiyetli ve vazgeçilmez kurumdur. Ailenin kuruluşu olan evlilik ise bütün değerlerin temeli olan dinin korunmasını sağlayan en önemli unsurlardandır. Evlilik prensip olarak ömür boyu sürdürülmek üzere kurulsa da ilerleyen süreçte üzüntü sıkıntı ve işkenceye dönüşebilmektir. Böyle durumlarda boşanma kaçınılmaz olabilir. İman etmiş kimseler için evlilik bağı kurulurken de çözülürken de Allah'ın hudutlarına riayet etmek gerekmektedir. Bu tezde İslam Hukuku'nda önemli bir yer kaplayan boşama hükümlerini ele alan Talâk Sûresi çalışılmıştır. Tezimizde Bağdat ve çevresinde yaşamış, Hanefi fıkhının önemli isimlerinden Cessâs'ın (ö.370) Ahkâmü'l-Kur'ân adlı tefsirinden ve Maliki mezhebini benimsemiş Endülüslü büyük alimlerden olan Kurtubî'nin (ö.670) el-Câmi'u li-Ahkâmi'l-Kur'ân adlı tefsirinden Talâk Sûresi mukayeseli olarak ele alınmıştır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, kapsamı, amacı, yöntemi ve önemi açıklanmış; ardından tefsîr ve konulu tefsîr hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, tezde esas alınan tefsirlerin yazarları ve eserleri hakkında bilgi verilmiş; Talâk Sûresi'nin tanıtımı yapılmıştır. İkinci bölümde, Talâk Sûresi'nde birbiriyle ilişkili ayetler ilgili konu başlıkları altında ele alınarak tefsir edilmiştir. Sonuç bölümünde, ulaşılan genel değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Qur'an, which aims to ensure the happiness of all humanity in the world and the afterlife, has come with provisions regulating relationships among beliefs, worship, and people. The place where human relationships begin is family. Undoubtedly, the family is the most important and indispensable institution for human beings. Marriage, which is the foundation of the family, is one of the most important elements that ensure the protection of religion, which is the basis of all values. Although marriage is established to last a lifetime in principle, it can turn into sadness, distress and torture in the future. In such cases, divorce may be inevitable. For believers, it is necessary to abide by the boundaries of Allah when the marriage bond is not only established but dissolved as well. In this thesis, Surah Talaq, which deals with the provisions of divorce having an important place in Islamic Law, has been studied. In our thesis, Surah Talaq from the tafsir called Ahkâmü'l-Kur'an of Cessâs (d.370), one of the important names of Hanafi jurisprudence, lived in Baghdad and its environs, and the one from el-Câmi'u-Ahkâmi'l-Kur'ân tafsir of Kurtubî (d.670), one of the great Andalusian scholars who adopted the Maliki sect, have been comparatively discussed. In the introduction, the subject, scope, purpose, method and importance of the research are explained; then, information about tafsir and thematic tafsir is given. In the first chapter, information is given about the authors and works of the tafsirs based on the thesis; Surah Talaq is introduced. In the second chapter, interrelated verses in Surah Talaq are interpreted by discussing under the relevant subject headings. In the conclusion, the general evaluations reached are given.