COVID-19 sürecinde evlilik uyumu ve çatışma çözme becerileri arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının aracı rolü
- Tez No: 766161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAN KAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Psychology, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Çatışma Çözme Becerileri, Sosyal Medya Bağımlılığı, Marital Adjustment, Conflict Resolution Skills, Social Media Addiction
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Araştırma Covid-19 pandemi döneminde evli bireylerin evlilik uyumları, çatışma çözme becerileri ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki yordayıcı ilişkileri belirlemek ve bu ilişkiden oluşturulacak modeli test etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Türkiye' nin farklı illerinde yaşamakta olan 295 kadın ve 205 erkek olmak üzere toplamda 500 evli birey katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Evlilik Uyumu Ölçeği (EUÖ), Çatışma Çözme Becerileri Ölçeği (ÇÇSÖ) ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ-YF) kullanılmıştır. Araştırmanın Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) veri analizi için SPSS Statistic 25 paket programı, SPSS AMOS 21 paketinden faydalanılmıştır. Çalışmada korelasyonel ilişki için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı sonuçlarına bakılmış; evlilik uyumu, çarışma çözme becerileri ve sosyal medya bağımlılığı ile çeşitli değişkenler arasında farklılaşmaya bakılması için t-testi ve için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçları incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Covid-19 dönemindeki evli bireylerin evlilik uyum düzeyleri ve çatışma çözme becerileri arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılık düzeyinin aracı bir role sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Evli bireylerin sahip oldukları evlilik uyum düzeyleri çatışma çözme beceri düzeylerini anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Evli bireylerin evlilik uyumlarının sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile arasındaki ilişkiye bakıldığında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca evli bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri evlilik uyumu ve çatışma çözme becerilerini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Covid-19 dönemindeki evli bireylerin olumsuz çatışma çözme becerilerinin arttıkça sosyal medya bağımlılık düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir. Covid-19 dönemindeki evli bireylerin olumsuz çatışma çözme beceridüzeyleri arttıkça evlilik uyum düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca çatışma çözme becerilerinin evlilik uyumunu dolaylı ve doğrudan etki ettiği tespit edilmiştir. Araştırmada son olarak evlilik uyumu, sosyal medya bağımlılığı ve çatışma çözme becerileri alt ölçeklerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The research aims to determine the predictive relationships between marital adjustment, conflict resolution skills and social media addiction of married individuals during the Covid-19 pandemic dec and to test the model to be created from this relationship. A total of 500 married individuals, including 295 women and 205 men living in different provinces of Turkey, participated in the study. In the study, the Marriage Adjustment Scale (MAS), Conflict Resolution Skills Scale (CRSS) and Social Media Addiction Scale (SMAS) were used as data collection tools. SPSS Statistical Package 25 and SPSS AMOS package 21 were used for the Structural Equation Modeling (SEM) data analysis of the study. The results of Pearson product moment correlation coefficient correlational study looked at the relationship; marital adjustment, Carisma very happy-solving skills for the differentiation between the various purpose and social media addiction with variables, t-test and one way analysis of variance results were examined. According to the results obtained in the study, it was concluded that the level of social media addiction has an instrumental role in the relationship between marital adjustment levels and conflict resolution skills of married individuals in the Covid-19 dec. It has been observed that the marital adjustment levels of married individuals significantly predict their conflict resolution skill levels. When the relationship between the marital compatibility of married individuals and their social media addiction levels was examined, it was dec that there was a significant negative relationship. In addition, the social media addiction levels of married individuals significantly predict marital adjustment and conflict resolution skills. It has been determined that as the negative conflict resolution skills of married individuals in the Covid-19 periodincreased, their social media addiction levels also increased. It has been found that marital adjustment levels decrease as the negative conflict resolution skill levels of married individuals during the Covid-19 period increase. In addition, it has been found that conflict resolution skills indirectly and directly affect marital adjustment. Finally, it was found that the subscales of marital adjustment, social media addiction and conflict resolution skills differed according to various variables in the study.