Hayatın başlangıcı ve evrim ünitesinin ortaöğretim biyoloji 12. sınıf programından çıkarılması ile ilgili öğretmen görüşleri
Teacher's views on the removal of the begininng of life and evolution unit from the secondary school biology 12 th grade curriculum
  1. Tez No: 766250
  2. Yazar: ESER TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Evrim, Evrimsel Biyoloji, Bilimin Doğası, Bilimsel Düşünme Becerileri, Evolution, Evolutionary Biology, Nature of Science, Scientific, Thinking Skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Hayatın Başlangıcı ve Evrim Ünitesinin 2018 Yılında 12. Sınıf biyoloji ders programından çıkarılması ile ilgili öğretmen görüşlerinin incelenmesi amacıyla araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla biyoloji öğretmenlerinin görüşleri alınarak cinsiyet, fakülte türü, lisans düzeyde evrim dersi alıp almama ve görev süreleri gibi değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir. Araştırmanın modeli nicel araştırma modellerinden olan betimsel tarama modelidir. Bu amaçla öğretmenler görüşleri Anket formu ile alındı. 90 öğretmene uygulanarak ve betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Evrim Kuramının müfredatta olmaması günümüz, bilim ve biyoloji ders içeriği açısından değerlendirilmiş, evrim konusunun programdaki yeri ve konular arasındaki bağlantılara değinilmiş, programdan çıkarılma sebepleri hakkında görüşler de belirtilmiştir. Genel anlamda öğretmenler evrim konusunun müfredata tekrar alınması üzerinde yoğunlaşmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde öğretmen görüşleri yorumlanarak analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to examine biology teacher's views on the removal of the Beginning of life and Evolution Unit from the 12- grade biology curriculum in 2018. To realise this aim biology opinions were collected and analysed based variables such as gender, type of faculty graduated, attending an evolution courses at the under graduate level and teaching experience. The model of the research is a descriptive research model. The participants of the study were 90 biology teachers working for different high schools. The qualitative data was analysed by using SPSS analysing program. While the qualitative data was analysed based on themes emerged from the data. Based on the analysis of the data collected, the absence of the theory of evolution in the curriculum was evaluated in terms of current science and biology course content, the place of evolution in the curriculum and the connections between the subjects were mentioned, and the study revealed that in general the participant biology teachers were in favour of reintroducing the subject of evolution in to the curriculum.