ىلأتليف: أبواحلسن علي بن أيب الفرج بن احلسن البصري،وكانسنة956:ه١٦9١/م
Al- Manaaqibil Abbasiyyah and AlMafaakhir, Al-Mustansiriya)) By Abu Al-Hasan Ali Bin Abi Al-Faraj Bin Al-Hassan Al-Basri, While He Was Alive, May God Have Mercy On Him, Until The Year: 956Ah / 1691Ad
  1. Tez No: 766281
  2. Yazar: ABDULLAH KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. HUSSAIN BIN HADI ALAWAJI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: el-Меnâkıbü'l-Abbasiyye, el-Mefâhiru'l-Mustansıriyye, el-Hasanü'l-Basri, Al- Manaaqib, Abbasiyyah, Al- Mafaakhir, Al-Mustansiriya, Alhassan AlBasri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Islamic University in Madinah
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 508
Özet
TEZİN ADI:“EL-MANÂKIBU'L-ABBASİYYE VE'L-MEFÂHİRU'L-MUSTANSIRİYYE”EBU'L-HASAN ALİ BİN EBİ'L-FEREC BİN EL-HASANU'L-BASRİ'NİN ESERİDİR, 659 H /1261 M (?) (Tahkik ve İnceleme) TEZİN KONUSU: Bu tez Abbasi Devletinin tarihsel süreç içinde geçirmiş olduğu bütün tarihi dönemleri ele almaktadır. Bu zaman zarfı içerisinde hüküm sürmüş ve yaşamış olan bütün Abbasi halifelerinin hayatlarını, savaşlarını, hükümdarlıkları müddeti içinde onlara karşı kalkışılmış olan isyanlarını örneğin: Ebu Müslim el-Horasani'nin isyanı, halife Ebû Cafer el-Mansur tarafından tuzağa çekilip öldürülmesini, Ruvandiyye, Mukanna, Bermekiler, Basasiri ve diğer isyanları tek tek kitabında zikretmektedir. Tarihsel olayları nazımla anlatmaya çalışmıştır. Halifelerin âlimlerle olan ilgisini, âlimlerin halifelere verdikleri nasihatleri kitabında yer vermiştir. Halifelerin şairlerle olan özel alakalarını, sohbetlerini, kendi meclislerine kabul ediliş şekillerini, şairlere vermiş oldukları hediyeler ve caizelerini ele almıştır. Türk ordu komutanları ve Büveyhilerle olan alakalarını, savaşlarını, çekişmelerini; Tuğrul Bey'in Bağdat'a girişini Basasiriyle olan savaşını konu almaktadır. Abbasi halifelerinin inşa ettikleri şehirleri ve şehirleşme çabalarına değinmiştir. Abbasi Devletinin Bizans İmparatorluğu ve Fatımi Devleti gibi komşu devletlerle olan ilişkilerini ele almıştır. TEZ'İN BÖLÜMLERİ: Tez, önsöz ve iki bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm inceleme, ikinci bölüm eserin tahkik bölümü olup, sonunda genel fihrist bulunmaktadır. Tezde Takip Edilen Metot: tek nüshası bulunan yazma eserin kopyası alınarak okundu. Eleştirel metot tekniğini kullanılarak incelendi, müellifin iktibasları tahkik edilerek kaynak ve araştırmalardan tespit edildi. Bilimsel araştırma yöntemleri kullanılarak müellifin görüşleri kanıtlarla onaylandı veya çürütüldü. Ulaşılan Sonuçlar: Bu yazma eser Abbasi devletinin geçirmiş olduğu bütün tarihsel evreleri, o dönemin bilim adamlarının ve müelliflerin bilimsel, sosyal ve kültürel hayata olan etkilerini ele almaktadır. Müellifin tarihsel olayları kendine has nazım şekliyle anlatması eserine orijinallik katmış, kullanmış olduğu bu üslup ile eserinin ilmi değerini diğer eserlere göre yükseltmiştir. Müellif eserinde edebiyat ve tarih ilmini birleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The title of the book: ((Al- Manaaqibil Abbasiyyah and Al- Mafaakhir, Al-Mustansiriya)) By Abu Al-Hasan Ali Bin Abi Al-Faraj Bin Al-Hassan Al-Basri, While He Was Alive, May God Have Mercy On Him, Until The Year: 659 Ah / 1261 Ad. Content of the Book: The book containss all the stages that the Abbasid Dynasty went through, the lives of the caliphs who reigned in that era one after the other, the wars they fought, and the events they experienced from the attacks and rebellions, such as the rebellion of Abu Muslim Khorasani, and the way he was killed by Abu Jaafar Al-Mansur,the Rwandan Al-Muqni'ah, Al-Baramkeh, Al-Basasiri and many other rebellions, except that the author did not state these events accurately. Divisions of the Thesis: The thesis consists of an introduction and two sections; The Study Section and The Investigation Section, then general indexes. Methodology: I used the critical Method in standardizing the text by copying the manuscript based on the only unique copy, reading the manuscript in its entirety, and then studying it critically; I standardized the texts from books, sources and references, and then corrected or weakened the sayings with evidence, and then concluded by standardizing the Book based on the the laid- down procedure in research writing. The most prominent results:the research highlights the following: - The comprehensiveness of the book for all the stages that the Abbasid state went through, and the influence of scholars and writers on the scientific, social and cultural life of that period. -The unique way in which the author dealt with the historical events by introducing them with relevant Poetry this method is considered a uniquemethod of writing; This raised the value of the book over the rest of the literature; Because the writer combined literature, science and history.