137 numaralı (Hicri 1142 / Miladi 1730) Mühimme Defterine göre İstanbul'da kilise tamir ve tadilatı
Church repair and renovation in Istanbul according to Mühimme Book No. 137 (Hijri 1142 / Gregorian 1730)
- Tez No: 766386
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SİNAN BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kilise, Kilise Tamiri, Hoşgörü, İslam Hukuku, Osmanlı Hukuku, Church, Church Repair, Tolerance, Islamic Law, Ottoman Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnsanların ibadetlerini yerine getirmeleri için en kutsal mekânlar hiç şüphesiz mâbedlerdir. Müslümanlar için kutsal sayılan mekânlar cami, mescid iken kiliseler, Hristiyanların dinlerini özgürce gerçekleştirebilecekleri mekânlardır. Osmanlı Devleti, 600 yılı aşkın sürede farklı etnik grupları bünyesinde toplamayı başarmış, himayesi altındaki topraklarda yaşayan gayrimüslimlere dil, din, ibadet özgürlüğü sağlamış, fethettiği yerlerdeki mabedlerin korumasını üstlenmiştir. Osmanlı yöneticileri ve devlet adamları Müslüman halkın gayrimüslim vatandaşlar ile refah ve sükûnet içerisinde yaşaması için kilise ve sinagoglarla ilgili problemleri yakından takip etmiş, yapım ve onarımına ilişkin düzenlemelere belirli kurallar çerçevesinde müsaade edilmiştir. Islahat fermanına kadar yeni kiliselerin inşası yasaktı, mevcut olanların da tamiri aslına uygun biçimde sultanın iznine bağlı olarak yapılabiliyordu. Onarım esnasında ise yapıların genişletilmesi ve yapıya herhangi bir yeni şeyler eklenmesi yasaktı. Sultanların izin belgesine rastlanmayan, sonradan inşası yapılan birçok kilise vardır ve bunların zamanla meşrulaştığını görmekteyiz. Osmanlı'daki kiliselerin bir kısmı varlığını korurken bir kısmı tahrip olmuştur. Var olan kiliselerin tamiri ise İslam hukuku ve Osmanlı politikası gereği ibadet özgürlüğü ve hoşgörü çerçevesinde yapılara dokunulmamış hatta gerekli izinler ile tamir ve termimi sağlanmıştır. Bu çalışmada İslam hukuku ve Osmanlı hukukuna bağlı kalarak kiliselerin tamir ve termimini inceleyeceğiz. Hangi şartlarda ve ne sebeple kilise onarımı yapıldığına dair bilgiler elde edeceğiz. Ayrıca onarımlarla alakalı bazı arşiv örneklerine yer vererek Osmanlı hoşgörüsünü değerlendireceğiz.
Özet (Çeviri)
The divinest places for people to perform their worship are undoubtedly sanctuary. While the places considered sacred for Muslims are mosques and masjids, churches are places where Christians can practice their religion freely. The Ottoman state managed to gather different ethnic groups within its incorporating over 600 years, provided the nonMuslims living in the lands under its protection, freedom of language, religion and worship, and undertook the protection of the sanctuaries in the conquered areas. Ottoman administrators and statesmen closely followed the problems related to churches and synagogues in order for the Muslim people to live in prosperity and tranquility with nonMuslim citizens, and regulations regarding its construction and repair were allowed within the framework of certain rules. The construction of new churches was forbidden until the Reform Edict, and the repair of existing ones could be done in accordance with the original, subject to the sultan's permission. During the repair, it was forbidden to expand the structures and add any new things to the structure. There are many churches that were built later without the permission of the sultans, and we can see that these became legitimized over time. While some of the churches in the Ottoman Empire preserved their existence, some of these were destroyed. The repair of existing churches, on the other hand, remained intact within the framework of freedom of worship and tolerance, according to Islamic law and Ottoman policy and even repaired and termed with the necessary permits. In this study, we will examine the repair and term of churches by adhering to Islamic law and Ottoman law. We will obtain information about the condition and for what reason the church was repaired. In addition, we will evaluate Ottoman tolerance by including some archive examples related to repairs.