Hicri 1170-1171 tarihli 141'numaralı Ankara Şer'iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the Ankara Şer'iyye Register No 141 dated Hijri 1170-1171
  1. Tez No: 836206
  2. Yazar: İSMAİL OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Şehri, Ekonomik, İdari, Kadı, Osmanlı Devleti, Sosyal, Şer'iyye Sicili, Ankara City, Economic, Administrative, Kadı, Ottoman State, Social
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Osmanlı tarihine ışık tutması açısından önemli bir yere sahip olan Şer'iyye Sicilleri sayesinde toplumun en küçük yapı taşına kadar inme imkânı mevcuttur. Kadılık makamının adli ve idari yapıda yer edinmiş olması ve Şer'iyye Sicillerinin kayıtlarını Kadıların tutmuş olması sebebiyle bu makama dair kayıtlar önem arz etmektedir. H.1170-1171(M. 1757) arasını kapsayan bu belgemizde de genelde Osmanlı'nın özelde ise Ankara'nın adli, idari yapı taşlarını araştırmaya çalıştık. 137 sayfadan oluşan bu çalışmamız üç kısım şeklinde incelenmiştir. Birinci kısımda Ankara'nın tarihi süreçteki yeri ve Şer'iyye Sicilleri üzerinde durulmuştur. İkinci kısımda ise Ankara'nın sosyal, ekonomik ve idari yapısının değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü kısımda 141 numaralı Ankara şer'iyye sicilinin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to the sharia registers, which have an important place in terms of shedding light on Ottoman history, it is possible to go down to the smallest building block of the society. The records of this office are important because the kadi authority has a place in the judicial and administrative structure and the records of the sharia records are kept by the kadis. In this document covering the period between H.1170-1171 (M. 1757), we tried to investigate the judicial and administrative building blocks of the Ottoman Empire in general and Ankara in particular. This study, which consists of 137 pages, has been analyzed in three parts. In the first part, the place of Ankara in the historical process and the sharia registers are emphasized. In the second part, the evaluation of Ankara's social, economic and administrative structure has been made. In the third part, the transcription of the Ankara court register numbered 141 was made.