Dış ülkelerden Türkiye'ye göç dalgalarının ekonomik etkileri
Economic effects of migration waves from foreign countries to Turkey
  1. Tez No: 766481
  2. Yazar: TUĞBA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAYİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Göç, Göçün Ekonomik Etkileri, Türkiye, International Migration, Economic Effects of Migration, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Göç, insanlık tarihinin başlangıcından itibaren var olan dinamik bir olgudur. Yıllar boyunca insanlar kıtlık, doğal afetler, savaşlar ve sosyo-ekonomik nedenlerle göç etmişlerdir. Bu göçlerin hem göç alan hem de göç veren ülkeler açısından olumlu ve olumsuz birtakım etkileri olmaktadır. Özellikle de kitlesel göç hareketlerinde bu etkilerin boyutu daha da artmaktadır. Çalışmada Cumhuriyetin ilanından itibaren Türkiye'ye yapılan dış göçlerin tarihsel incelemesi yapılarak, sosyal, kültürel ve ekonomik etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma doküman incelemesi, literatür taraması ve istatistiki veriler incelenerek hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda kitlesel göç hareketlerinin dünya üzerinde en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye kısa ve uzun dönemde birçok sosyolojik ve ekonomik etkiye neden olduğu, göç hareketlerinin meydana getirdiği maliyetlerin göç alan ülkenin sosyo-ekonomik yapısını etkilediği gözlemlenmektedir. Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar bağlamında ileriye dönük yaşanacak olan göç hareketlerinde meydana gelecek etkiler ve göçün neden olduğu maliyetlerdeki artışların minimum seviyede gerçekleşmesini sağlamak amacıyla oluşturulacak olan kalkınma politikaları ve göç politikalarına katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a dynamic phenomenon that has existed since the beginning of human history. Over the years, people have migrated due to famine, natural disasters, wars and socio-economic reasons. These migrations have some positive and negative effects on both receiving and sending countries. Especially in mass migration movements, the size of these effects increases even more. In the study, it is aimed to determine the social, cultural and economic effects of external migrations to Turkey since the proclamation of the Republic by making a historical analysis. The study was organized by examining document review, literature review and statistical data. As a result of the study, it is observed that mass migration movements cause many sociological and economic effects in the short and long term to Turkey, which hosts the largest number of refugees in the world, and the costs of migration movements affect the socio-economic structure of the receiving country. In the context of the results obtained with this study, it is thought that it will contribute to the development policies and migration policies that will be formed in order to ensure that the effects that will occur in the future migration movements and the increase in the costs caused by migration are at a minimum level.