Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eserlerinde aforizmalar
Aphorismis in the works of Ahmet Hamdi Tanpınar
  1. Tez No: 766512
  2. Yazar: ÇAĞRI KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Aphorism, Vecize, Self-Expression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Aforizma, ilk çağlardan beri kullanılan etkili bir anlatım şeklidir. Kökenleri Eski Yunan medeniyetine kadar dayandırılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazılan aforizmalar üzerinden ve yapılan tanımlardan yola çıkarak; Aforizma yaşadığımız şu hayatta kişinin edinmiş olduğu tecrübelerin, çıkarımların, önermelerin, bilgilerin keskin bir gözlem ve ifade gücü ile ortaya koymuş olduğu daha çok, kısa ve öz olarak söylenmiş yahut yazılmış hatta seçilmiş etkili bir söz söyleme sanatıdır. Aforizma Türk edebiyatına Tanzimat Edebiyatı ile girmiş olsa da Tanzimat'tan önceki edebiyatımızda; kelâm-ı kibar, vecize, özdeyiş, icaz vd. olarak bilinir. Türk edebiyatında eskilerden itibaren bu tarz söz söyleme sanatı mevcuttur. Bizim bu tarz söz söyleme sanatına yabancı olmadığımızı sadece Batılılaşma serüveninde“aforizma”isimlendirmesine yeni olduğumuzu görmekteyiz. Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ortaya koymuş olduğu eserlerin bir otorite olduğu görülmektedir. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eserlerinde kullanmış olduğu dil, sanatla beraber ortaya konmuş yoğun cümlelerdir. Eserlerinde kılı kırk yaran mükemmeliyetçiliği, sanatlı söyleyişi ve şekle vermiş olduğu önemle Tanpınar günümüzde hâlâ okunmakta, yararlanılmakta, ders kitapları olarak karşımıza çıkmaktadır. Tanpınar'ın eserlerini vazgeçilmez kılan çalışkanlığı ve zekâsının yanında bir de aforizma olan sözleridir denilebilir. Ahmet Hamdi Tanpınar, eserlerinde aforizma kullanan bir anlatım sergilemiştir. Veciz ifade tarzının yüksek olduğu eserlerinde aforizmalar sıklıkla yer alır. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hayatın her alanı ile ilgili aforizma sözleri mevcuttur ama eserlerinde insan, hayat ve şiir üzerine olan aforizmaların yoğun olduğu görülmektedir. Anahtar Kavramlar: Aforizma, Vecize, Özdeyiş, Ahmet Hamdi Tanpınar.
Özet (Çeviri)
The consept of aphorism is an effective form of expression that has been used since the earliest times. İt comes across as a concept that we have based its origins on ancient Greek civilization. Through the definitions and aphorism written by means of; Aphorism peole in this life that we live the experiences gained, conclusions, with a keen observation The Spoken Word, is the art of an effective elected. Although the aphorism entered Turkish literature with Tanzimat literature, in our litereture before the Tanzimat era; kelam-ı kibar, vecize, özdeyiş, icaz, etc. As in well known. This kind of saying art has been present in Turkish literature since ancient times. We see that we are not alien to the art of sayıng such words only because we are new to name“aphorism”in our westernization adventure. İt is seen that the Works of Ahmet Hamdi Tanpınar, one of the important writers of Turkish literature, are an authority. The language used by Ahmet Hamdi Tanpınar in his Works is dense sentences put together with art. His prefectionism, artistic experssion and the importance he attached to form are still read, used and come across as textbooks today. Of course, it is his diligence and intelligence that make Ahmet Hamdi Tanpınar's Works indispensable, but it also comes from his words, which are aphorisms. Ahmet Hamdi Tanpınar has also exhibited a narrative that uses aphorisms in his Works. Aphorisms about often included in his Works, where the style of terse expression is high. There are aphorisms about almost all areas of life, but most of them are his works; aphorisms about people, life ande poetry are observed to be intense.