Yağ/su karışımlarının ayrılmasında kullanılmak üzere biyokütle bazlı ve geri dönüştürülebilir süper amfifilik vitrimer membranların geliştirilmesi
Development of biomass-derived and recyclable super amphiphilic vitrimer membranes for the separation of oil-water mixtures
- Tez No: 766754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SUAT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: yağ/su ayrımı, süper amfifilik, vitrimer, membran, geri dönüştürülebilir malzeme, oil/water separation, super amphiphilic, vitrimer, membrane, recyclable material
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimyasal Oşinografi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Kimyası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hızla büyüyen endüstri ile enerjiye olan ihtiyaçtan dolayı petrole olan talep artmaktadır. Hem endüstriden kaynaklanan atık su deşarjları hem de enerji ihtiyacını karşılamak için çıkarılan petrolün, petrol sızıntı kazaları veya ticareti yapılırken gerçekleşen deniz kazaları ile denize karışma riski devam etmektedir. Bu durum hem ciddi ekolojik etkilere hem de değerli kaynakların kaybına yol açar. Bu nedenle yağ/su karışımlarını verimli ve çevre dostu yaklaşımlar ile ayırma çözümleri oldukça talep görmeye başlamıştır. Yağ/su karışımlarını ayırım için birçok yöntem olsa da daha az maliyetli, daha hızlı olan mevcut geleneksel yöntem membran ile ayırma yöntemidir. Membran kullanımının dezavantajı ise membran veriminin zamanla düşmesi veya tıkanmasındır ve bu yüzden membran kirliliğine sebep olmaktadır. Bu çalışma kapsamında limondan saflaştırılan sitrik asitten yola çıkılarak süper amfifilik vitrimer membran sentezlendi. Sentezlenen membran petrol/su karışımını yüksek verimle ayırırken, membran kirlenmesi veya tıkanması durumunda da geri dönüşümü sağlandı ve membran tekrar kullanıma alındı. Petrol/su karışımı üzerinden yapılan verim çalışmalarında 10 çevrim için verim yüzdesi sırayla; %87.6, 87.3, 87.1, 86.4, 85.9, 85.5, 85.1, 84.7, 84.3 ve 84.2 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The demand for oil is increasing due to the rapidly growing industry and the need for energy. Unfortunately, wastewater discharges from industry, also the fact that the oil, which is extracted and traded to meet the energy needs due to accidents, continues to increase the risk of its being mixed into the water. This leads to both serious ecological impacts and the loss of valuable resources. For this reason, efficient and environmentally friendly oil/water separation approaches are in high demand. Although there are many methods for separating oil/water mixtures, the traditional method, which is less costly and faster, is the membrane separation method. The disadvantage of using the membrane is that the efficiency of the membrane decreases over time or becomes clogged and therefore causes membrane pollution In this study, super amphiphilic vitrimer membrane was synthesized based on citric acid purified from lemon. While the synthesized membrane separated the oil/water mixture with high efficiency, it was recycled in case of membrane contamination or clogging, and the membrane was put into use again. In the yield studies on the oil/water mixture, the yield percentage for 10 cycles was obtained as 87.6, 87.3, 87.1, 86.4, 85.9, 85.5, 85.1, 84.7, 84.3 and 84.2, respectively.