Ultrafast pattern based line detector for real time image processing
Gerçek zamanlı görüntü işleme için ultra hızlı desen tabanlı çizgi dedektörü
  1. Tez No: 766753
  2. Yazar: İSMAİL CAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi Dedektörü, Özellik Çıkarma, Segmentasyon, Örüntü Tanıma, Görüntü İşleme, Matlab, Line Detector, Feature Extraction, Segmentation, Pattern Recognition, Image Processing, Matlab
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çizgi algılama algoritmaları, yol şeritlerinin ve enerji hatlarının tespiti gibi bilgisayarlı görü uygulamalarında özellik çıkarma, segmentasyon, örüntü tanıma, eşleştirme ve nesne tespiti için kullanılır. Düz çizgi modellerin tanınması ve oluşturulması için çeşitli arama tablolarının avantajıyla çizgi desenlerini algılayan ve birleştiren ustaca basit bir yöntem tanıtıldı. Bu yöntem, ilk adım olarak, ikili kenar pikselleri arasında olası 4 × 4 piksel çizgi desenlerini tanır ve ardından komşu desenlerin bir çizgi oluşturup oluşturmadığına karar vermek için eğim ve bağlantı noktaları arama tablolarını kullanır. Bu algoritma, hız performansını karşılaştırmak için MATLAB'da uygulanmış ve test edilmiştir. MATLAB çalıştırılabilir dosyası, C++ kodunun derlenmesiyle oluşturulur. Deneysel sonuçlar hız açısından grafik ve tablolar halinde sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre bu önerilen algoritma, gerçek zamanlı görüntü işleme için ultra hızlı bir çizgi dedektörüdür. Bu algoritma, özellikle yüksek çözünürlüklü görüntüler için tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Line detector algorithms are used for feature extraction, segmentation, pattern recognition, matching and object detection in computer vision applications such as detection of road lanes and power lines. The fastest line detector so far published in the literature is presented in this thesis. This line detector algorithm is 14.88 times faster than the next fastest line detector, the EDLines, and 94.7 times faster than the line segment detector and more reliable than the Standard Hough Transform. An ingeniously simple method for detecting and combining patterns with advantage of several look-up tables is introduced to recognize and fit straight-line patterns. As the first step, it recognizes any possible 4 × 4 pixel line patterns among the binary edge pixels and then uses the slope and the connection points look-up tables to decide whether the connected patterns form a line or not. This algorithm is implemented and tested in MATLAB to compare the speed performance. MATLAB executable file is created by compiling C++ code. The experimental results are presented as graphics and tables in terms of the speed. According to the results, the proposed algorithm is an ultrafast line detector for real time image processing. This algorithm is especially designed for high definition images.