Donatılı kum zeminlere oturan model temellerin tekrarlı yükler altındaki davranışı
Behavior of model foundations sitting on reinforced sand soils under cyclic loads
  1. Tez No: 766817
  2. Yazar: SEFER ERCAN EPSİLELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı Model Temeller, Geogridle Güçlendirme, Tekrarlı Yükleme Büyük Ölçekli Test ve Sonlu Elemanlar Yöntemi, Different Model Foundations, Geogrid-Reinforcement, Repeated Loading, Large-Scale Test, Finite Element Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, geogrid donatı kullanılarak iyileştirilen kum zeminlere oturan küçük ölçekli model temellerin tekrarlı yükler altındaki davranışı deneysel ve sayısal analizler yardımıyla incelenmiştir. Model temel olarak daire, kare ve dikdörtgen şeklindeki temeller tercih edilmiştir. Tekrarlı yükleme deneylerinde, donatı tabaka sayısı 1'den 4'e kadar değiştirilerek taşıma kapasitesine etkisi incelenmiştir. Ayrıca, laboratuvar deney düzeneği, sonlu elemanlar yöntemine dayalı PLAXIS 2D bilgisayar yazılımı ile modellenmiş, donatılı zeminlere oturan dairesel temellerin tekrarlı yükler altındaki davranışı analiz edilmiştir. Deneysel ve sayısal analiz sonuçları karşılaştırılarak aralarındaki uyum araştırılmıştır. Deneysel ve sayısal analiz sonuçları esas alındığında tekrarlı yüklemelere maruz yapılarda taşıma kapasitesi ve oturma davranışı temel zemininde geogrid donatılar kullanılarak iyileştirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the behavior of small-scale model foundations resting on sandy soils improved by geogrid reinforcement under cyclic loads was investigated with the help of experimental and numerical analysis. Circle, square and rectangular foundations were preferred as model foundations. In cyclic loading experiments, the effect on bearing capacity was investigated by varying the number of reinforcement layers from 1 to 4. In addition, the laboratory experimental setup was modeled with PLAXIS 2D computer software that is based on the finite element method and the behavior of circular foundations on reinforced soils under cyclic loads was analyzed numerically. Experimental and numerical analysis results were compared and the compatibility between them was investigated. Based on the experimental and numerical analysis results, it has been observed that the bearing capacity and settlement behavior of soil structures subject to cyclic loading can be improved by using geogrid reinforcements.