Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi BY 6676/9 Numaralı Şiir Mecmuası (262b-319b, İnceleme- metin) ve MESTAP'a göre muhteva tablosu
A Poetry Mecmua Numbered BY 6676/9 (262b-319b, Review and text) which is at Konya Bölge Yazma Eserler Library and its classification according to MESTAP
- Tez No: 767635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL ÇÖM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, mecmua, şiir, 15. yy, 16. yy, 17. yy, 18. yy, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 472
Özet
Çalışmamızda, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesindeki BY 6676/9 Numaralı Şiir Mecmuasının 262b-319b arasındaki varakların tanıtımı ve muhtevası ile manzum bölümlerin transkripsiyonlu metni bulunmaktadır. Devamında yine bu manzumelerin matla ve makta beyitlerini içeren MESTAP tablosu yer almaktadır. Transkripsiyonlu metinde kaynaklarda bulunan şiirler karşılaştırma yapılarak farklılıklar dipnotta verilmiştir. Mecmuada bazı şiirler Arapça ve Farsçadır. İçerisinde farklı nazım şekilleri bulunan yaklaşık 335 şiirden oluşan mecmuada şiirlerin bir kısmı hece vezniyle yazılırken bir kısmı da aruz vezniyle yazılmıştır. Bazı şiirler kaynaklarda bulunamamış ve dipnotta belirtilmiştir. Mecmuada Eşrefoğlu Rûmî, Abdürrahim Tirsi, Kâdirî, Şeyhî, Hamdî, Zâkirî, İzzî, Derviş Ömer, Sâdıkî, Abdî, Mürîdzâde, Yûsuf ve Dervîş gibi birçok şairin şiirleri bulunmaktadır. Çalışmamız kaynaklarda bulunmayan şiirleriyle edebiyat tarihine katkı sunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
In our study includes the introduction and content of the leaves between 262b-319b of the Poetry Periodical number of 6676/9, as well as the transcrypted text of the verse sections in the Konya Regional Manuscript Library. In the sequel, again, MESTAP (the Systematic Classification of Poetry Collections Project) table containing the matla (first couplets of the poetry) and makta (last couplets of the poetry) couplets of these poems is included. In the transkripted text, the poems found in the published sources are compared and the differences are given in the footnote. Some poems in the poetry magazine are in Arabic and Persian. While some of the poems are written with syllable meter, some are written with prosody meter in the poetry mecmua including 335 poems with various verse types in them Some poems have not been found in the published sources and are mentioned in the footnote. There are poems by many poets such as Esrefoğlu Rumi, Abdürrahim Tırsi, Kâdirî, Şeyhî, Hamdî,Zâkirî, İzzî, Derviş Ömer, Sâdıkî, Abdî, Mürîdzâde, Yûsuf and Derviş in the mecmua. Our study aimed to contribute to the history of literature with poems that are not found in sources.