Boşanma sürecindeki bireylerin empatik eğilim düzeyleri ve çatışma çözme stillerinin incelenmesi
Investigation of empathic tendency level and conflict resolution styles of individuals in divorce process
  1. Tez No: 767702
  2. Yazar: MERİÇ TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Boşanma, Empati, Empatik Eğilim, Çatışma Çözüm Stilleri, Marriage, Divorce, Empathy, Empathic Tendency, Conflict Resolution Styles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada boşanma sürecindeki bireylerin empatik eğilim ve çatışma çözme stillerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Ordu ili Altınordu ilçesinde yaşamakta olan, 2021 yılı içerisinde Ordu Adalet Sarayı 1. ve 2. Aile Mahkemeleri'nde boşanma davaları devam etmekte olan 114 katılımcı oluşturmuştur. 'Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu'nda yer alan sorular yöneltildikten sonra 'Empatik Eğilim Ölçeği' ve 'Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği uygulanmıştır. Kişisel Bilgi Formu' nda 11 soru cümlesi, Empatik Eğilim Ölçeği'nde 20, Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği' nde ise 25 yargı cümlesi bulunmaktadır. Araştırmada empatik eğilim ve çatışma çözüm stilleri arasındaki ilişki ve kişisel bilgi formunda yer alan demografik değişkenler incelenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeleri yapmak amacı ile bağımsız örneklem t-testi, varyans analizi, kruskall wallis, mann whitney-u ve korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre katılımcıların empatik eğilim düzeyleri ile çatışma çözüm stilleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların empatik eğilim ölçeğinden aldıkları puanların yaş, eğitim düzeyi, evlilik şekli, evliliğin süresi, çocuk sayısı ve eş ile arasındaki yaş farkına göre farklılaşmazken cinsiyet ve boşanmak isteme durumuna dayalı olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çatışma çözüm stiller ölçeğinden alınan puanların ise katılımcıların cinsiyet, eğitim düzeyleri ve boşanmak isteme durumlarına göre farklılık göstermediği bulguları elde edilmiştir. Ayrıca katılımcıların empatik eğilim düzeyleri ile çatışma çözüm stilleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve gelecek çalışmalar için araştırmacılara ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the empathic disposition and conflict resolution styles of individuals in the divorce process. The sample of the research consists of 114 participants who live in Altınordu district of Ordu province and whose divorce cases are continuing in the 1st and 2nd Family Courts of Ordu Justice Palace in 2021. After the questions in the 'Personal Information Form' were asked to the participants, the 'Empathetic Tendency Scale' and the 'Conflict Resolution Styles Scale' were applied. 11 question sentences in the Personal Information Form, 20 judgments in the Empathic Tendency Scale, and 25 judgments in the Conflict Resolution Styles Scale. has a sentence. In the study, the relationship between empathic disposition and conflict resolution styles and demographic variables in the personal information form were examined. SPSS 25.0 program was used in the analysis of the data obtained, and independent sample t-test, analysis of variance, kruskall wallis, mann whitney-u and correlation analysis were performed in order to analyze the demographic characteristics of the participants and the data obtained from the scales. According to the findings obtained as a result of the research, it was revealed that there is a significant relationship between the empathic tendency levels of the participants and their conflict resolution styles. While the scores of the participants from the empathic tendency scale did not differ according to age, education level, type of marriage, duration of marriage, number of children and age difference between spouses, it was determined that there were significant differences based on gender and desire to divorce. It was found that the scores obtained from the conflict resolution styles scale did not differ according to the gender, education level and willingness to divorce of the participants. In addition, a significant relationship was found between the empathic disposition levels of empathic participants and their conflict resolution styles. The research findings were discussed within the framework of the relevant literature and suggestions were made to researchers and practitioners for future studies.