The impact of foreign direct investment and domestic investment on economic growth: Empirical evidence from the Republic of Guinea
Doğrudan yabancı yatırımların ve yurtiçi yatırımların ekonomik büyüme üzerine etkisi: Gine Cumuhuriyeti'nden ampirik bulgular
- Tez No: 768442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Yurtiçi Yatırımlar, ARDL Model, Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi, Economic Growth, Foreign Direct Investment, Domestic Investment, ARDL Model, Toda Yamamoto Causality Test
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, 1987-2019 dönemini kapsayan yıllık verilerle doğrudan yabancı yatırımların ve yurtiçi yatırımların Gine Cumhuriyeti'nin ekonomik büyümesine etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif (ARDL) model, sınır testi ve Toda-Yamamoto nedensellik analizi uygulanmıştır. Ampirik sonuçlar değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, ARDL modeli tahminlerinden elde edilen sonuçlar doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerindeki anlamlı ve negatif yönlü uzun dönem etkilerine, yurtiçi yatırımların ise ekonomik büyüme üzerindeki anlamlı ve pozitif yönlü uzun dönem etkilerine işaret etmektedir. Toda-Yamamoto testini sonuçlarına göre doğrudan yabancı yatırımlarla ekonomik büyüme arasında iki yönlü nedensellik ilişkisi bulunurken doğrudan yabancı yatırımlardan yurtiçi yatırımlara ve ekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impacts of foreign direct investment and domestic investment on economic growth of the Republic of Guinea by using annual data covering the period 1987-2019. To achieve the specific objectives, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model, bound testing procedure and Toda-Yamamoto causality test is applied. The empirical results demonstrated a cointegration relationship among the variables. Furthermore, findings from ARDL model estimations represent a statistically significant and negative long run impact of foreign direct investment on economic growth and domestic investment showed a positive impact on the economic growth in the long run. According to the results of the error correction model, the short run effect of foreign direct investment on economic growth is positive and statistically significant. Toda-Yamamoto test results represent a bidirectional causal relationship between foreign direct investment and economic growth and unidirectional causality from domestic investment to foreign direct investment and economic growth.