Lise öğrencilerinin algılanan aile tutumları, öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi(Erzurum İli Hınıs İlçesi örneği)
  1. Tez No: 768537
  2. Yazar: HALİL ABAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGÜ BERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutum, Lise Öğrencileri, Öfke İfade Tarzı, Sürekli Öfke, Anger Expression Style, High School Students, Parental Attitude, Trait Anger
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öfke, en temel duygularımızdan biridir. Öfke duygusu; engellenme, incinme, haksızlık ve tehdit gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Öfke ifade tarzı ise bireylerin öfkesini nasıl ifade ettiğidir. Öfke ifade tarzı kişilerarası ilişkiler, anne babanın takındığı tutum ve göstermiş olduğu davranışlardan etkilenerek şekillenmektedir. Bu araştırma lise öğrencilerinin algılanan aile tutumlarının öfke düzeyi ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi incelemek (Erzurum ili Hınıs ilçesi örneği ) amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle hazırlanan betimsel bir çalışmadır. Araştırma evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Hınıs ilçesinde bulunan 3 farklı lise türündeki 9,10,11,12. sınıflarında öğrenim gören 1801 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 218'i kız ve 191 erkek öğrenci olmak üzere toplam 409 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma örneklemindeki 161 öğrenci meslek lisesinden, 146 öğrenci anadolu lisesinden ve 102 öğrenci imam hatip lisesinden tabakalı örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla Özer (1994) tarafından Türkçeye uyarlanan 34 maddelik Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Yılmaz (2000) tarafından Türkçeye uyarlanan 26 maddelik Anne Baba Tutum Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen 12 maddelik Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerden elde edilen bulgular SPSS 21 programıyla analiz edilmiştir. İlk olarak verilerin Kolmogorov-Smirnov testi ile normallik değerleri hesaplanmış ve normal dağılım elde edildikten sonra parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Demografik değişkenlerin ölçek puanlarıyla karşılaştırılmasında Bağımsız Gruplar T testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) testi kullanılmıştır. Hipotezleri test etmek içinse Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. iii Araştırmada lise öğrencilerinin algılanan anne baba tutumlarıyla sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişki incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre algılanan anne baba tutumlarından kabul-ilgi alt boyutuyla sürekli öfke, öfke içte ve öfke dışta arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Kabul-ilgi alt boyutuyla öfke kontrolü arasında ise pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Anne baba tutumlarından psikolojik özerklik alt boyutuyla sürekli öfke, öfke içte, öfke dışta ve öfke kontrol arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucu bulunmuştur. Anne baba tutumlarından kontroldenetleme alt boyutuyla sürekli öfke, öfke içte ve öfke dışa arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Kontrol-denetleme alt boyutu ile öfke kontrolü arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Feeling of anger; occurs in situations such as being hindered, hurt, unfair, and threatened. Anger is one of our most basic emotions. Anger expression style is how individuals express their anger. On the other hand, anger expression style is shaped by being influenced by interpersonal relationships, parental attitudes, and behaviours. This research examined the relationship between high school students' perceived family attitudes, anger levels, and anger expression styles (example of Hınıs district of Erzurum province). This research is a descripti ve study prepared with the relational survey model, one of the quantitative research methods. The research was tested on year 9,10,11,12 students studying in 3 different high schools in Erzurum Hınıs district in the 2021- 2022 academic year. It consists of 1801 students studying in classrooms. The study sample consists of 409 students, of which 218 are girls and 191 are boys. In the research sample, by stratified sampling method, 161 students were selected from vocational high schools, 146 from Anatolian high schools, and 102 from imam hatip high schools. In order to collect data, the 34-item Trait Anger and Anger Expression Scale was adapted to Turkish by Özer (1994), and the 26-item Parent Attitude Scale was adapted to Turkish by Yılmaz (2000). The 12-item Personal Information Form developed by the researcher was used to collect data. The results obtained from the research participants were analyzed with the SPSS 21 program. Firstly, the normality values of the data were calculated with the Kolmogorov-Smirnov test, and after obtaining the normal distribution, it was decided to use parametric tests. Independent Groups T-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) test were used in the comparison of demographic variables with scale scores. To test the hypotheses, Pearson Correlation analysis was used. v In the study, the relationship between the perceived parental attitudes of high school students and the continuous anger and anger expression styles were examined. According to the results, a negative relationship was found between the acceptanceinterest sub-dimension of perceived parental attitudes and continuous anger, anger inside and anger outside. A positive relationship was found between the acceptanceinterest sub-dimension and anger management. In addition, it was found that there was no significant relationship between the psychological autonomy sub-dimension from the parents' attitudes and continuous anger, anger inside, anger outward and anger control. A negative relationship was found between the control-control sub-dimension of parental attitudes and trait anger, anger inside and anger outward. A significant positive relationship was found between the control-control sub-dimension and anger control.