Abbâsîlerin ilk yüzyılında hâciplik teşkilatı ve hâcipler
The first period of the Abbasids organization, the chamberlain and the chamberlains
  1. Tez No: 768538
  2. Yazar: İBRAHİM SAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HATALMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abbâsî Devleti, İlk Dönem Halifeleri, Hâciblik Teşkilatı, Hâcibler, Abbasid State, First Period Caliphs, Chamberlain Organization, Chamberlains
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İslam kurumları tarihinin teşekkülü süreci içerisinde Abbâsî döneminin önemli bir yeri vardır. Bu dönemde İslâm kültür ve medeniyet kurumları gelişmiş ve şekillenmiştir. Devlet kurumları içinde en üst makam vezirlik olup, onun akabinde etkin ve etkili kurumların başında hâciblik gelmiştir. Geçmişte halife ve devlet adamlarına yönelik yapılan suikastler, hâciblik kurumunu önemli hale getirmiştir. Bu nedenle hâcibler, saray bürokrasisinin vazgeçilmez unsuru haline gelmişlerdir. Görev ve yetkileri dönem dönem değişmiş olsa da, ilk dönemde bazı hâciblik yapan kişilerin devlet yönetiminde etkili olduğu örnekler verilerek anlatılmaya çalışılmıştır. İslâm Tarihi kaynakları ve bu konuda yapılan araştırmalardan faydalanılarak fonksiyonel olarak hâciblik kurumu ve etkili olduğunu düşündüğümüz bazı hâciblerin hayat hikâyeleri üzerinden devlet yönetimindeki etkinlikleri ana hatlarıyla ele alınmıştır. Abbâsîlerin ilk yüzyılında, üst düzey devlet görevlerinde bulunan Rebî' b. Yûnus, Fazl b. Rebî' ve Eşnâs et-Türkî gibi isimler hâciblik de yapmışlardır. Yine Abbâsîlerin ilk yüzyılında genelde Türklerin yükselebildikleri en üst makam hâciblik olmuştur. Bu hâcibler maharetiyle Türkler, komutanlık ve valilik gibi görevlere getirilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The Abbasid period has an important place in the formation process of the history of Islamic institutions. In this period, Islamic culture and civilization institutions developed and took shape. The highest authority among state institutions was the vizierate, and after that, the chief of the effective and effective institutions was the chamberlain. Assassinations against the caliphs and statesmen in the past made the institution of chamberlain important. For this reason, the chamberlains became an indispensable element of the palace bureaucracy. Although their duties and authorities have changed from time to time, it has been tried to explain by giving examples that some people who performed chamberlain were effective in the state administration in the first period. By making use of the sources of Islamic History and the researches made on this subject, the function of the institution of chamberlain and the activities in the state administration through the life stories of some of the chamberlains that we think are effective are discussed with the main lines. In the first century of the Abbasids, Rebî' b. Yunus, Fazl b. Rebî' and Eşnâs et-Türkî also performed chamberlain. Again, in the first century of the Abbasids, the highest position that Turks could rise to was the chamberlain. With the skill of these chamberlains, the Turks were appointed to positions such as commanders and governors.