Milliyetçi Hareket Partisi'nin Kıbrıs sorununa yaklaşımı (1971-1985): Töre Dergisi örneği
The approach of the Nationalist Movement Party's to the Cyprus problem (1971-1985): The case of Töre Journal
  1. Tez No: 768674
  2. Yazar: ZEYNEP TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Sorunu, Milliyetçi Hareket Partisi, Töre Dergisi, Milliyetçi İdeoloji, Dış Politika, Cyprus Problem, Nationalist Movement Party, Töre Journal, Nationalist Ideology, Foreign Policy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Milliyetçi Hareket Partisi'nin Kıbrıs sorununa yaklaşımı Töre Dergisi bağlamında incelemiştir. Töre Dergisi MHP'nin resmi yayın organlarından biri olmamasına rağmen MHP mensubu Emine Işınsu tarafından kurulmuştur. Derginin akademisyen ve yazar kadrosu MHP mensubu olan üyelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla, 1971-1985 yılları arasında dergide Kıbrıs meselesine ilişkin yayımlanmış makaleler; MHP'nin o dönem Kıbrıs sorununa nasıl yaklaştığına ışık tutmaktadır. Bu yüzden ilk bölümde, öncelikle Töre Dergisi'nin yayın hayatına başlama süreci, yazar kadrosu ve gelişimine değinilmiştir. Dergideki makalelerin muhtevasının daha iyi anlaşılması için milliyetçilik teorisi ve milliyetçiliğin dış politikaya etkisi açıklanmıştır. Sonrasında, MHP'nin milliyetçi ideolojisini ortaya çıkaran etkenler ile partinin dış politika anlayışını şekillendiren milliyetçi ideolojisi ele alınmıştır. 1971-1974 yılları arasında yayımlanmış makalelerde MHP mensubu akademisyenlerin Kıbrıs sorununa yaklaşımları ve bu dönemde izledikleri oldukları politikalara değinilmiştir. Son bölümde ise; 1974-1985 yıllarında Kıbrıs meselesine yaklaşımları ve Kıbrıs'ta yaşanan sosyo-ekonomik sorunlara yönelik çözüm arayışları ele alınmıştır. Sonuç olarak, 1971-1985 yıllarında yayın hayatındaki hareketliliğin dışında kalmak istemeyen ve kendi tabanlarına ideolojik anlayışları çerçevesinde içerik sunmak isteyen partiler resmi yayın organları dışında görece bağımsız dergilerle bu hedeflerine ulaşmayı arzulamaktadırlar. Bu sebeple; dergide Kıbrıs konusunda makaleleri yayımlanmış olan akademisyenler ve yazarlar Kıbrıs meselesini milliyetçi bir perspektiften ele almışlardır. Bu durum onların Kıbrıs sorununu çözmekten ziyade milliyetçi ideolojilerini meşrulaştırmayı öncelemiş olduklarını gösterir.
Özet (Çeviri)
In this study, the approach of the Nationalist Movement Party to the Cyprus problem has been examined in the context of the Töre Journal. Although Töre Journal is not one of the official publications of the MHP, it was founded by MHP member Emine Işınsu. The academic and writer enrollee of the Journal also consist of members of the MHP. Therefore, the articles, published in the journal on the Cyprus issue between 1971-1985 shed light on how the MHP approached the Cyprus problem at that time. Hence, in this part, the publication process of Töre Journal, its writer member and its development are mentioned. In order to understand the content of the articles in the journal in a beter way, the theory of nationalism and the effect of nationalism on foreing policy are explained. Afterwards, the factors that revealed the nationalist ideology of the MHP and the nationalist ideology that shaped the foreign policy of the party were discussed. In the articles published between 1971-1974, the approaches of the academicians, who were members of MHP, to the Cyprus problem and the policies they followed in this period were mentioned. In the last part,their approaches to the Cyprus issue in 1974-1985 and the search for solutions for the sosyo-economic problems in Cyprus are discussed.In conclusion, parties that did not want to stay out of the activity in the publishing life in 1971-1985 and that wanted to present content for their bases within framework of their ideological understanding, wanted achieve these goals with relatively independent journals rather than official publications. Therefore, academics and writers whose articles on Cyprus were published in the Journal discussed the Cyprus issue from a nationalist perspective. This shows that they prioritized legitimizing their nationalist ideology rather than solving the Cyprus problem.