Topology and geometry of DNA
DNA'nın topoloji ve geometrisi
- Tez No: 768779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİYE ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Topoloji, DNA'nın Topolojisi ve Geometrisi, Düğümler, Düğüm Teorisi, 4-plats, Topology, Topology and Geometry of DNA, Knots, Knot Theory, 4-plats
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez 7 Bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde; Düğüm Teorisi ve temel düğüm hareketlerinin tanımları verildi. Bölüm 2'nin özü, DNA ve DNA'nın topolojik yapısı tarafından düzenlenen daha biyokimyasal bir bağlamdaki DNA ve düğümler hakkındadır. 3. Bölümde; DNA'nın topolojik şerit olması bakımından modellenmesi, Serret-Frenet çerçevelemesi ve Lk = Tw+Wr ana bağlantısının sunumu ele alınmaktadır. Bölüm 4, DNA'nın biyolojik olarak süper sarmallanmasının ve kompaktlaştırmanın önemi ve topoizomerazlarla birlikte DNA'nın topolojik yapısı üzerinde durur. 5. Bölümde; DNA topolojisindeki değişiklik üzerine bir söylevi içerir. 6. bölümde; arapsaçı modelinin kısa bir taslağı ve 4 plat sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of 7 Chapters. In Chapter 1; the definitions of Knot Theory and basic knot moves were given. The core of Chapter 2 is about the structure of DNA and knots on a more biochemical context schemed by DNA and the topological structure of DNA. In Chapter 3; the modeling of DNA in terms of being a topological ribbon, Serret-Frenet framing, and the presentation of principal connection Lk = Tw+Wr is dealt with. Chapter 4 emphasizes on the significance of DNA supercoiling biologically and compactification and the topogical structure of DNA together with the topoisomerases. In Chapter 5; a discourse on the alteration to DNA topology. In chapter 6; a concise sketch of the tangle model and 4-plats are provided.