İsmet İnönü'nün 1950-1960 yılları arasındaki yurt içi gezileri
İsmet İnönü's 1950-1960 years domestic tours between
  1. Tez No: 769068
  2. Yazar: VOLKAN ERÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: İsmet İnönü, Muhalefet Yılları, Yurt içi geziler, CHP, 27 Mayıs Darbesi, İsmet İnönü, Years of Opposition, Domestic trips, CHP, 27 May Coup
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çalışmada 1950-1960 yılları arasında İsmet İnönü'nün yurt içi gezilerinin, iktidar- muhalefet ilişkilerine yansıması ve Türkiye'nin siyasal hayatına etkileri araştırılmıştır. 1950'den sonraki dönemde CHP ile DP arasındaki ilişkilerin anlaşılabilmesi amacıyla tezin birinci bölümünde 1945 yılında başlayan muhalefetin oluşum süreci anlatılmıştır. Birinci bölümde, 1945'deki Çiftçiyi Topraklandırma Kanunundan 1947'deki 12 Temmuz Beyannamesine kadar geçen süreç incelenmiştir. İkinci bölümde, İsmet İnönü'nün 1950-1957 yılları arasındaki yurt içi gezileri ve önemli siyasal gelişmeler birlikte incelenerek CHP ile DP ilişkilerinin nasıl olduğu, bu gezilerin ve siyasi gelişmelerin demokrasiye etkileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise 1957'den 27 Mayıs 1960 Darbesine kadar olan süreçte İnönü'nün yurt içi gezilerinin siyasi etkileri ve sonuçları incelenmiştir. Tezin asıl odak noktası İsmet İnönü'nün yurt içi gezileri olduğundan dolayı dönemin gazeteleri tezin ana kaynağını oluşturmuştur. Çalışmada 1946'da DP'nin kurulmasıyla başlayan iktidar ile muhalefet arasındaki ilişkilerin, İsmet İnönü'nün 1950-1960 yılları arasında muhalefette iken gerçekleştirmiş olduğu yurt içi gezileri kapsamında yaşadığı değişimi ve 27 Mayıs Darbesine giden süreci nasıl etkilediği objektif bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reflection of İsmet Inonu's domestic tours on the power-opposition relations and their effects on Turkey's political life during the period when the CHP was in opposition between 1950-1960 were investigated. In order to understand the relations between CHP and DP in the post-1950 period, the formation process of the opposition that started in 1945 is explained in the first part of the thesis. In the first part, the process from the Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu 1945 to the 12th of July Declaration of 1947 has been examined. In the second part, İsmet Inonu's domestic trips between 1950-1957 and important political developments were examined together and it was tried to reveal how the relations between CHP and DP and the effects of these trips and political developments on democracy. In the third chapter, the political effects and results of Inonu's domestic trips from 1957 to the May 27, 1960 coup were examined. Since the main focus of the thesis was İsmet Inonu's domestic trips, the newspapers of the period constituted the primary source of the thesis. In this study, it has been tried to objectively reveal how the relations between the government and the opposition, which started with the establishment of the DP in 1946, affected the change that İsmet İnönü experienced within the scope of his domestic trips between 1950-1960 while he was in opposition, and the process leading to the 27 May Coup.