İmam-ı Âzam Ebû Hanife'nin gerçek ve menkıbevî kimliği
The real and horizontal identity of Imam-ı Azam Ebu Hanife
  1. Tez No: 769414
  2. Yazar: FATIMATÜL ZEHRA ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Hanîfe, Menkıbe, Akâid, İlim, Ebû Hanîfe, Legend, Akaid, Science
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ebû Hanîfe, İslâm düşüncesinin şüphesiz en parlak ve en saygın isimlerindendir. Yaşadığı dönemde fikirleriyle büyük yankılar uyandırmıştır. İlmî yönü, kişiliği ve ahlâki özellikleriyle insanlık üzerinde derin izler bırakmıştır. Öyle ki insanlar onu önder kabul etmiş ve yerini İmam-ı Azam olarak belirlemişlerdir. Böyle büyük bir şahsiyetle ilgili ise çok sayıda eser ve menkıbeler yazılmıştır. Biz de İslam Dünyası ve ehl-i sünnet camiası için oldukça önemli olan zühd ve takvayı ilmiyle bütünleştiren Ebû Hanîfe'nin hayatını, ilmi ve siyasi yönünü gerçek ve menkıbevi rivayetler açısından değerlendirmek istedik. Bu niyetle İslam Mezhepler Tarihi'nin metodu üzere ve klasik kaynaklardan da faydalanarak Ebû Hanîfe'nin gerçek ve menkıbevi kimliğini konu edinmeye çalıştık. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, yöntemi, kapsamı ve konu ile ilgili yapılan çalışmalardan bahsedilmektedir. Birinci bölümde Ebû Hanîfe'nin tarihsel hayatı, akaid ilmine katkıları ve siyasi yönünü aktarmaya çalıştık. İkinci bölümde ise menkıbevi kimliği üzerinde çalışarak Ebû Hanîfe'nin gerçek ve menkıbevi kimliğinin birbiriyle çelişmediğini savunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Abu Hanifa is undoubtedly one of the brightest and most respected names of Islamic thought. During his lifetime, he aroused great repercussions with his ideas. He left deep traces on humanity with his scientific aspect, personality and moral characteristics. So much so that people accepted him as the leader and determined his place as Imam-i Azam. Many works and legends have been written about such a great personality. We also wanted to evaluate the life, scientific and political aspects of Abu Hanifa, who integrated zuhd and taqwa, which is very important for the Islamic World and the Ahl as-Sunna community, with his science, in terms of real and epic narrations. With this intention, we tried to deal with the real and epic identity of Abu Hanifah by using the method of the History of Islamic Sects and by making use of classical sources. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, the aim, method, scope of the study and the studies on the subject are mentioned. In the first part, we tried to convey the historical life of Abu Hanifah, his contributions to the science of akaid and his political direction. In the second part, we tried to argue that Abu Hanifah's real and epic identity do not contradict each other by working on his hagiographical identity.