360 derece panoramik sanal tur uygulaması Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi örneği
360 degree panoramic virtual tour application sample of Mersin University Çiftlikkoy Campus
- Tez No: 769567
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ULVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Sanal Tur, Panoramik Görüntü, Fotoğraf, Sanal Gerçeklik, Kullanılabilirlik, Virtual Tour, Panoramic View, Photography, Virtual Reality, Usability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Gelişen teknolojiye paralel olarak ilerleme gösteren fotoğraf teknolojisi, dijital (sayısal) fotoğrafçılık ile sanal ortamda da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde sayısal fotoğrafçılığın ulaştığı son noktalardan birisi de sanal gerçekliktir. Fotoğrafta sanal gerçeklik; konuyu sonsuz bir görüş açısıyla interaktif (etkileşimli) olarak potansiyel kullanıcıya sunulmasıdır. Sanal gerçeklik tekniği ile elde edilen sanal tur uygulamalarının, görsellik açısından en çok tercih edilen türü, 360 derece panoramik sanal turlardır. Bu sanal turlar; yatay ve düşey eksenin tamamında gezinme imkânı sağladığından, kullanıcıya uygulama içerisinde gezinirken gerçeklik hissiyatı yaratmaktadır. Aynı zamanda çeşitli hareketli görüntü ve nesneler ile birlikte sanal tur içerisinde kullanıcıya rehber olacak yazı ve medya uygulamalarının da içerisine dâhil edilmesi; hem görsel zenginliğini artıracak hem de gezinilen mekân hakkında; bilgi alma ve fikir yürütme konusunda yardımcı olacaktır. Bu gerekçeler ışığında bu tez çalışması kapsamında, 360 derece panoramik sanal tur uygulama örneğinin Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesinde oluşturulması düşünülmüştür. Yürütülecek çalışmada, genel tarama modellerinden literatür incelemeleri, nitel ve 360 derece panoramik fotoğraf çekimlerinin sayısal ortamda işlenmesi vb. işlemlerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma ile öğrenci ve velilerin yerleşkeyi sanal tur ile gezebilmesi, yeni gelen öğrencilerin yeni yaşam dönemine kolay uyum sağlayabilmelerine olanak sunan bir uygulamanın geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The photographic technology, which has progressed in parallel with the developing technology, has also started to be used in the virtual environment with digital (digital) photography. One of the last points reached by digital photography today is virtual reality. Virtual reality in photography; is to present the subject to the potential user interactively with an endless perspective. The most preferred type of virtual tour applications, obtained with the virtual reality technique, in terms of visuality, is 360-degree panoramic virtual tours. These virtual tours; Since it provides the opportunity to navigate in the entire horizontal and vertical axis, it creates a sense of reality for the user while navigating within the application. At the same time, including various moving images and objects, as well as writing and media applications that will guide the user in the virtual tour; it will both increase its visual richness and about the place visited; It will help in obtaining information and making ideas. In the light of these reasons, within the scope of this thesis, it is thought that a 360 degree panoramic virtual tour application example will be created in Mersin University Çiftlikköy Campus. In the study to be carried out, literature reviews from general scanning models, digital processing of qualitative and 360-degree panoramic photo shoots, etc. will be carried out. transactions are targeted. With this study, it is aimed to develop an application that allows students and parents to visit the campus with a virtual tour, and that allows new students to easily adapt to the new life period.