Epidural anestezi uygulanan hastalarda intra-operatif non invazif end-tidal karbondioksitin postoperatif komplikasyonlar üzerine etkisi
Effect of intra-operative non invasive end-ti̇dal carbon dioxide on postoperative complications in patients which applied epidural anesthesia
- Tez No: 769636
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP HEKİMOĞLU ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ETCO2, Hiperkapni, Hipokapni, End Tidal karbondioksit, ETCO2, Hypercapnia, Hypocapnia, End-tidal carbon dioxide
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
End-tidal karbondioksit hasta takibinde önemli bir belirleyici olarak uzun yıllardır değerlendirilmektedir. Acil servisler, yoğun bakım servisleri, ameliyathane ve ameliyathane dışında anestezi uygulamalarında takip edilmektedir. Hastanın dolaşım, ventilasyon, metabolizma değerlendirmesi için büyük bir öneme sahiptir.Genel anlamda literatürde konunun genel anestezi kapsamında ele alındığı ve epidural anestezi için önemli bir eksiklik olduğu tespit edildi.Çalışmamızda, epidural anestezi uygulanan hastalarda intraoperatif end-tidal karbondioksitin postoperatif komplikasyonlar üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Araştırmaya Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve Etik Kurulu onayı alındıktan sonra Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde epidural anestezi altında alt ekstremite ve alt batın cerrahisi uygulanan 18-40 yaş arası ASA I-II-III risk grubunda hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, yandaş hastalıkları, intraoperatif kan basıncı, diyastolik kan basıncı, ortalama arter basınçları, kalp tepe atımı, non invaziv end tidal karbondioksit, periferik SPO2, intraoperatif verilen kolloid ve kristalloid miktarı, kan transfüzyonu, operasyon süresi kaydedildi. Postoperatif VAS skoru, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, ortalama arter basınçları, periferik SPO2, non-invaziv ETCO2 değerleri kaydedildi. Kapnograf ile Integrated Pulmonary Index, ETCO2, solunum sayısı, nabız sayısı, SPO2 ve oksijen desatürasyon indeksi parametreleri belirlendi. Postoperatif komplikasyonlar kardiyak output, kan transfüzyon ihtiyacı, hastanın ağrı skoru, artimi, periferik SPO2, solunum sayısı, bulantı-kusma, alerjik durumlar (kaşıntı), motor bloğun durumu, duyusal bloğun geri dönüşüm süresi, baş ağrısı, bel ağrısı, hastanede yatış süresi olarak değerlendirildi. Araştırmamız sonucunda postoperatif komplikasyonlar açısından normokapni ve hipokapni grupları açısından anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
End-tidal carbon dioxide has been evaluated for many years as an important determinant in patient follow-up. Emergency services, intensive care services, operating room and outside the operating room are followed in anesthesia applications. It is of great importance for the patient's evaluation of circulation, ventilation and metabolism.Generally, it was determined that the subject was discussed within the scope of general anesthesia in the literature and there was an important deficiency for epidural anesthesia. It was suggested that this deficiency should be corrected with further research. In this study, it was aimed to investigate the effect of intraoperative end-tidal carbon dioxide on postoperative complications in patients who underwent epidural anesthesia. After receiving the approval of Trakya University Scientific Research and Ethics Committee, patients in the ASA I-II-III risk group, aged 18-40 years, who underwent lower extremity and lower abdomen surgery under epidural anesthesia at Trakya University Medical Faculty Hospital were included. Demographic characteristics of patients, co-morbidities, intraoperative blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial pressure, heart rate, non-invasive end tidal carbon dioxide, peripheral SPO2, amount of colloid and crystalloid given intraoperatively, blood transfusion, operation time were recorded. Postoperative VAS score, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial pressures, peripheral SPO2, non-invasive ETCO2 values were recorded. Integrated Pulmonary Index, ETCO2, respiratory rate, pulse rate, SPO2 and oxygen desaturation index parameters were determined by capnograph. Postoperative complications include cardiac output, blood transfusion need, patient's pain score, arrhythmia, peripheral SPO2, nausea-vomiting, allergic conditions (itching), motor block status, sensory block reversal time, headache, low back pain, was counted as the length of stay in the hospital. In the results of the study, no significant difference was found between normocapnia and hypocapnia groups in terms of postoperative complications. In addition, it was determined that the subject was discussed within the scope of general anesthesia in the literature and there was an important deficiency for epidural anesthesia. It was suggested that this deficiency should be corrected with further research.