Ahmet Ümit'in eserlerinde halk bilimi unsurları
The elements of folklore in Ahmet Ümit's works
  1. Tez No: 770021
  2. Yazar: AYŞE DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Ümit, halk edebiyatı, folklorik unsur, kültür, Ahmet Ümit, folk literature, folkloric element, culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kültür, bir milletin kuşakları arasında köprü vazifesi gören sözlü unsurların tamamıdır. Halk biliminin alt dalları olan masallar, efsaneler, destanlar, atasözleri, mimari, giyim, inanışlar vb. kültürü oluşturan ögelerdir. Bir milletin bütün bireyleri, kendi kültürünün içine doğar, büyür ve hayatını o kültürün değerleriyle düzenler. Son dönem yazarlarından Ahmet Ümit de herkes gibi yaşadığı toplumun kültürüyle iç içe bulunmuş ve eserlerinin bütününde halk biliminin pek çok unsurunu kullanmıştır. Ümit, içinde yetiştiği sözlü kültürün çeşitli konularını hayallerinde süsleyip genişleterek eserlerinde ustalıkla işlemiştir. Yazar için edebiyatımızın ve milletimizin bekası geçmişten gelen kültürel değerlerimizle oluşan zincirin hiç kopmamasına bağlıdır. Bu doğrultuda Ümit, şiir, öykü ve roman türlerinde yazdığı eserleri aracılığıyla bütün kuşaklara Türk toplumunun kültürel unsurlarını aktarmayı başarır. Eserlerinde yer verdiği kültürel unsurlar aracılığıyla folklorik unsurların yaratıcısı ve yaşatıcısı olarak nitelendirilebilecek olan Ahmet Ümit, polisiye türünde kaleme aldığı eserlerinde sözlü kültür unsurlarına kendine has üslubuyla yer vererek diğer yazarların eserlerinde kullanılan folklorik unsurlardan farklı bir yöntem uyguladığı görülür.
Özet (Çeviri)
Culture is all of the oral elements that serve as a bridge between the generations of a nation. Tales, legends, epics, proverbs, architecture, clothing, beliefs, etc. which are sub-branches of folkore elements that make up culture. All individuals of a nation are born into their own culture, grow up and organize their lives with the values of that culture. Therefore, people grow up as a reflection of the culture in which they live. Ahmet Ümit, one of the last period writers, was intertwined with the culture of the society he lived in like everyone else and used many elements of folklore in all of the oral culture in which he grew up in his works by embellishing and expanding them in his dreams. For the author, the survival of our literatüre and our nation depends on never breaking the chain formed by our cultural values from the past. In this direction, Ümit succeeds in conveying the cultural elements of Turkish society to all generations through his works written in the genres of poetry, story and novel.