İslam mezhepleri tarihi alanında araştırma yapan Alman Oryantalistler ve eserleri
German Orientalist and their works in the field of Islamic sects
- Tez No: 770062
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Alman Oryantalizmi, İslam Mezhepleri, Der İslam, Rudolf Strothmann, Heinz Halm, Helmut Ritter, German Orientalism, Islamic Sects, Der Islam, Rudolf Strothmann, Heinz Halm, Helmut Ritter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Batılı zihin dünyasının Doğu'yu anlama çabası olarak tanımlanan oryantalizm, kadim bir tarihe dayanarak günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Avrupa'da İslam üzerine birçok akademik çalışma kaleme alınmıştır. XVIII. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar gelen bu süreçte Almanya akademik alanda öncü bir konuma sahip olmuştur. Bu çalışma ile Almanya'da İslam mezhepleri üzerine yazılmış Almanca eserleri ve yayınları tespit etmeye ve incelemeye çalıştık. Bunun yaparken Alman Oryantalizmi için oldukça önemli olan Der İslam Dergisini baz aldık. Bunlarla beraber Alman oryantalizminin Mezhepler Tarihi alanında yetiştirdiği bir çok isimden Şiiliğin babası olarak bilinen Rudolf Strothmann, Heinz Halm ve İslam'ın hemen her alanında çalışmaları bulunan Helmut Ritter'in eserlerinden yola çıkarak onların fikir dünyalarını analiz etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Orientalism, which is defined as the effort of the Western mind to understand the East, continues to exist today based on an ancient history. Many academic studies on Islam have been written in Europe. In this process starting from the eighteenth century until today, Germany has had a leading position in the academic field. In this study, we have tried to identify and examine the German works and publications on Islamic sects in Germany. In doing so, we took the Der Islam Journal, which is very important for German Orientalism, as a basis. In addition to these, we tried to analyze their world of ideas based on the works of Rudolf Strothmann, known as the father of Shiism, Heinz Halm and Helmut Ritter, who has works in almost every field of Islam, among many names raised by German Orientalism in the field of History of Sects.