Komşu üç ilin ilahiyat fakültesi öğretim görevlilerinin sigara konusunda tutumları ve içme sıklıkları
In three neighboring cities the faculty of theology religious officials smoking frequencies and attitudes
- Tez No: 770169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM NEMMEZİ KARACA, PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Din görevlileri, İlahiyat Fakültesi, Sigara, Tutumlar, Religious officials, Faculty of Theology, Smoking, Attitudes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Din inancı ve dini öğretiler, insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyecek tutum ve davranışları engelleyerek kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Bu bakımdan din adamları toplum önünde model olarak sigara ile mücadelede önemli rol alabilirler. Bu çalışma, İlahiyat Fakültesi'nde görev yapmakta olan akademisyenlerin sigara içme durumlarını ve sigara kullanımına ilişkin görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu tanımlayıcı ve analitik araştırmada Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden 64 (%44.1), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden 25 (%1.2) ve Kayseri Erciyes Üniversitesi'nden 56 (%38.6) akademisyene anket uygulanmıştır. Çalışmamızdan veri girişi ve istatistiksel analizler SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. Tanımlayıcı analizler için frekans dağılımları ve yüzdeler hesaplandı, ortalamalar standart sapmalarla, ortancalar ise minimum-maksimum değerleri ile birlikte gösterildi. Kategorik değişkenlerin ilişkisi Ki-kare testi ile değerlendirildi. 2x2 tablolarda gözlenen değerlerden en az birinin 25'in altında olması durumunda Yates düzeltmesi, beklenen değerlerden en az birinin 5'in altında olması durumunda Fisher'ın kesin Ki-kare testi kullanıldı. P değerinin 0.05'in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı olarak değerlendirildi. Çalışma grubunu oluşturan katılımcıların şu an sigara kullanma yaygınlığı (prevalansı) %10.3 idi. Sigara kullanımının İslam dini açısından yasak olduğunu düşünen 99 kişi (%68,3) ve yasak olduğunu düşünmeyen 46 kişi (%31.7) bulunmakta idi. Mesleği gereği sigara bağımlılığı olan hastalara yardımcı olmayı vazifesi olarak görenlerin oranı %53.1 iken, vazifesi olarak görmeyenlerin oranı %46,9 idi. Sigara kullanmamanızda İslam dininin etkisi var mı sorusuna 50 katılımcı (%37.6) kesinlikle, 33 katılımcı (%24.8) kısmen ve 50 katılımcı (%37.6) yok cevabını verdi. Tüm dünyada salgın olan sigara bağımlılığı önlenebilir sağlık sorunlarının en önemlilerinden biridir. Sigara ile mücadelede ülkeler gerekli önlemleri almaktadır. Bununla birlikte toplumda yol gösterici konumda bulanan din görevlileri, öğretmenler ve hekimler vs. gibi meslek gruplarına dahil olan bireyler bu mücadelede sorumlulularının bilincinde olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Religious belief and religious teachings can help people lead a healthy life by preventing attitudes and behaviors that will negatively affect people's health. In this respect, clergy can play an important role in the fight against smoking as a model in front of the society. This study was conducted to evaluate the smoking status and opinions of academicians working at the Faculty of Theology. In this descriptive and analytical research, a questionnaire was applied to 64 (44.1%) academicians from Sivas Cumhuriyet University, 25 (1.2%) from Tokat Gaziosmanpaşa University and 56 (38.6%) academicians from Kayseri Erciyes University. Data entry and statistical analyzes of our study were performed using SPSS 25.0 statistical package program. Frequency distributions and percentages were calculated for descriptive analyses, the means were shown with standard deviations, and medians with minimum-maximum values. The relationship of categorical variables was evaluated with the chi-square test. Yates correction was used if at least one of the observed values in the 2x2 tables was below 25, and Fisher's exact Chi-square test was used if at least one of the expected values was below 5. Cases where the P value was below 0.05 were considered statistically significant. The current smoking prevalence (prevalence) of the participants in the study group was 10.3%. There were 99 (68.3%) people who thought that smoking was prohibited in terms of Islam, and 46 people (31.7%) who did not think it was prohibited. While the rate of those who considered helping patients with smoking addiction as their duty was 53.1%, the rate of those who did not see it as their duty was 46.9%. To the question of whether Islam has an effect on your non-smoker, 50 respondents (37.6%) answered absolutely, 33 (24.8%) partially, and 50 (37.6%) none. Cigarette addiction, which is an epidemic all over the world, is one of the most important preventable health problems. Countries take the necessary measures in the fight against smoking. However, religious officials, teachers and physicians, who are in a guiding position in the society, etc. individuals who are included in professional groups such as these should be aware of their responsibilities in this struggle.