BİST Kurumsal Yönetim Endeksi için etkinlik ölçümünde Veri Zarflama Analizi
Data Envelopment Analysis in efficiency measurement for BIST Corporate Governance Index
- Tez No: 770373
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERGÜLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BİST Kurumsal Yönetim Endeksi, Etkinlik, Veri Zarflama Analizi, Doğrusal Programlama, BIST Corporate Governance Index, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Linear Programming
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmadaki amaç BİST Kurumsal Yönetim Endeksi`deki finansal sektöre ait 13 şirketin 2020 dönemine ilişkin etkinlik ölçümünü yapmaktır. Veri Zarflama Analizi metoduyla hangi şirketlerin (birimlerin) etkin olduğu analiz sonuçlarına göre belli olup, etkin olmayan birimlerin ise nasıl etkin olabileceğiyle ilgili uygun stratejiler öne sürülmüştür. Çalışmada ilk olarak Veri Zarflama Analizi'nin avantajları, dezavantajları ve çalışma mantığı anlatılmış, hangi alanlarda uygulanabilir olduğu açıklanmıştır. Veri Zarflama Analizi'nin etkinlik ölçümünde kullanılabilir bir metot olması ve şirketlerin, kurumsal birimlerin etkin olmasında ne derece önemli rol aldığı bu çalışmada detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Çalışmada ayrıca, bu analiz metodunun tarihine, nasıl ortaya çıktığına ve şimdiye kadar farklı alanlarda yapılan çalışmalara, makalelere, yapılan araştırmalara yer verilmiştir. Uygulama sonucunda elde edilen sonuçlara göre; 5 Karar verme birimi Garanti Faktoring A.Ş, Şeker Finansal Kiralama A.Ş, Lider Factoring A.Ş, Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş,Creditwest Faktoring A.Ş etkin birim olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to measure the efficiency of 13 companies belonging to the financial sector in the BIST Corporate Governance Index for the 2020 period. With the Data Envelopment Analysis method, it is clear which companies (units) are effective according to the results of the analysis, and appropriate strategies have been suggested about how ineffective units can be effective. In the study, firstly, the advantages, disadvantages and working logic of Data Envelopment Analysis are explained, and in which areas it can be applied is explained. The fact that Data Envelopment Analysis is a usable method in efficiency measurement and how important it is in the effectiveness of companies' corporate units is explained in detail in this study. The study also includes the history of this analysis method, how it emerged, and the studies, articles and researches carried out in different fields so far. According to the results obtained as a result of the application; 5 Decision-making units Garanti Faktoring A.Ş, Şeker Finansal Kiralama A.Ş, Lider Factoring A.Ş, Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş,Creditwest Faktoring A.Ş have been determined as the effective unit.