Reşat Genç üzerine biyografik bir araştırma
A biographic research on Reşat Genç
- Tez No: 770397
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVİN YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyografi, Biography
 - Anahtar Kelimeler: Biyografi, Tarih, Türk Tarihi, Reşat Genç, Kaşgarlı'nın Torunu, Biography, History, Turkic History, Reşat Genç, Kaşgarlı's Grandson
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma Türk Tarihi üzerine yapmış olduğu çalışmalarla ve yürütmüş olduğu akademik tezlerle Türk tarihi araştırmalarına yön vermiş bir akademisyen olan Reşat Genç'in biyografisini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinin uygulandığı çalışmada öncelikle Reşat Genç'in, ailesi ve eğitim hayatı ve eserleri ayrıntılı şekilde incelenmeye gayret edilmiş ve daha sonra Reşat Genç'in biyografisinin derinlemesine inceleyebilmek amacıyla Genç'in yakınındaki kişilerin onun akademik ve sosyal hayatına dair görüşleri mülakat yöntemi ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada Reşat Genç'in bir fikir ve düşünce adamı olarak Türk tarihi ve kültürünü konu alan kitapları, çeşitli ansiklopedilere yazmış olduğu maddeleri, makaleleri ve bildirileri ile danışmanlığını yaptığı yüksek lisans ve doktora tezlerinin tahlili yapılmış, daha sonra Reşat Genç ile akademik ve sosyal hayatta birlikte çalışma fırsatı bulmuş kişiler ile Reşat Genç'in Türk tarihi araştırmalarına katkısı hakkında bilgi almak için görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the biography of Reşat Genç, an academician who has shaped Turkish history studies with his studies on Turkish History and academic theses. In the study in which qualitative research methods were applied, firstly, Reşat Genç's family, educational life and works were examined in detail, and then, in order to examine Reşat Genç's biography in depth, the views of people close to Genç about his academic and social life were tried to be revealed by interview method. In the research, Reşat Genç's books on Turkish history and culture as an intellectual and thinker, his articles, articles and papers he wrote for various encyclopedias, and master's and doctoral theses he supervised were analyzed. Interviews were held with people who had the opportunity to get information about Reşat Genç's contribution to Turkic history research.