Mardin lehçesinde kullanılan Arapça atasözü ve duaların fasih Arapça ve Türkçedekilerle mukayesesi(Gökçe Köyü ve çevresi örneği)
Comparison of arabic proverbs and prayers used in mardin dialect with those in Arabic and Turkish(the example of Gökçe Village and its surroundings)
  1. Tez No: 770461
  2. Yazar: İZZETTİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ KILAY ARAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Sözlü Kültür, Mesel, Dua, Gökçe Köyü ve Çevresi, Tat Köyleri, Arabic language, Oral Culture, Parable, Prayer, Gökçe village and its surroundings, Tat Villages
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmada, Gökçe köyü ve çevresinde kullanılan atasözü ve dualar, fasih Arapça ve Türkçedekilerle karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır. Giriş kısmında öncelikle Araştırmanın konusu, önemi ve yönteminden bahsedilmiştir. Ayrıca literatüre dair bazı önemli kaynaklara yer verilmiştir. Akabinde araştırma ile alakalı bazı önemli kavramların açıklama ve değerlendirmesi yapılmıştır. Giriş kısmının sonunda Mardin'in Gökçe Köyü ve çevresinin tarihteki yeri ve toplumsal yapısıyla alakalı bilgi verilmiştir. Birinci bölümde lehçeye ait toplam iki yüz seksen dokuz mesel derlenmiş ve bu mesellerin fasih Arapça ve Türkçedekilerle mukayesesi yapılmıştır. İki dil arasında ortak bir mesele erişilemediğinde hem Türkçe hem de Arapçada benzer anlamda kullanılan şiirlere yer verilmiştir. Yanı sıra bazı mesellerin hikayelerine ve ortaya çıkış sebeplerine de yer verilmiştir. İkinci bölümde Mardin'in Gökçe köyü ve çevresinde kullanılan Arapça dualar tematik olarak verilmiştir. Duaların kullanıldığı bağlamlar gözetilerek karşılaştırma yapılmış ve dualarda kullanılan bazı kelimelerin etimolojik tahlili yapılmıştır. Bu kelimelerin fasih Arapçayla benzer ve farklı yanları zikredilmiştir. Mardin Gökçe köyü ve çevresinde kullanılan iki yüz kırk dokuz Arapça duaya yer verilmiştir. Ayrıca Mardin Gökçe köyü ve çevresinde kullanılan atasözü ve duaları ele almak suretiyle; yaşlı nüfusun vefatıyla birlikte yok olma tehlikesi ile yüz yüze kalabilecek olan sözlü kültürü kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak hedeflenmiştir. Diğer yandan burada konuşulan dilin edebi ve kültürel zenginliğini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to examine the proverbs and prayers used in Gökçe village and its surroundings in a comparative way with those in fluent Arabic and Turkish. In the introduction, firstly, the subject, importance, and method of the research were mentioned. In addition, some important sources about the literature are included. Afterwards, important concepts related to the research were explained and evaluated. At the end of the introduction, information is given about the historical place and social structure of Mardin Gökçe village and its surroundings. In the first part, a total of two hundred and eighty-nine parables belonging to the dialect were compiled and these parables were compared with those in Arabic and Turkish. In cases where parables cannot be reached in comparisons, poems used in a similar sense in both Turkish and Arabic are included. Additionally, the stories of some parables are also included. In the second part, Arabic prayers used in and around Mardin Gökçe village are given in thematic order. Comparisons were made by considering the contexts in which prayers were used, and etymological analysis of some words used in prayers was made. Similar and different aspects of these words with Arabic have been mentioned. Two hundred and forty-nine Arabic prayers used in and around Mardin Gökçe village are included. In addition, by considering the proverbs and prayers used in and around Mardin Gökçe village, the goal is to record the oral culture, which may face the danger of extinction with the death of the elderly population and transfer it to future generations. On the other hand, the research aims to contribute to the literary and cultural richness of the language spoken here.