فضولي وديوانه العربي
Fuzûlî (ö.963/1556) ve Arapça Divanı / Fuzuli and his Arabic Diwan
  1. Tez No: 770512
  2. Yazar: ALI ABDULRAZZAQ RADHI AL-TUFAYL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMETULLAH ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, Arapça Divan, Türk Edebiyatı, İran Edebiyatı, elBağdâdî, Turkish literature, Al-Baghdadi, Persian literature, his Arabic poetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma, esas olarak şair“Fadhuli AL-Baghdadi”nin Arapça manzum eseri hakkındadır. (Nasihat, flört, övgü) gibi kullanılan şiirsel amaçları göstermeyi amaçlar. Bu araştırma, manzum eserin aslen bir nüsha olan tek nüshası olduğu için zar zor bulunabildiğine ışık tutmaktadır. Bu çalışma, AL-Baghdadi'nin şiirlerini incelemenin yanı sıra, önceki yaşamına ve diğer bestelerine ışık tutmanın yanı sıra, El-Bağdadi, Türkçe, Arapça ve Farsça yazan üç dilli bir şair olarak kabul edilir. Soyadı“el-Bağdadin”olarak bazı tarihçiler tarafından, Bağdat'ta doğması veya Bağdat'ta ikamet etmesi nedeniyle bazı tarihçiler tarafından zikredildiği gibi, burada Arapça yazan bazı şairlerden, Hakim Burhaneddin gibi burada da zikredilmiştir. ve AL-Sultan Selim (Mısır Fatihi). O dönemde Arap, Türk ve Fars Edebiyatında büyük bir tarihe sahip olan ünlü şairlerden şiirsel zeka söz konusu olduğunda söz etmek gerekir. Bu araştırma, bu ünlü Poe'nun Arapça şiirsel çalışmasının ne kadar iyi olduğunu göstermek için en büyük hiyerogliflerden birine derinlemesine odaklanan iki bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is mainly about the Arabic poetical work of the poet“Fadhuli ALBaghdadi ». It aims to show the poetic purposes used like (advice, flirting and praise). This research sheds some lights on how the poetical work was hardly found because it has only one copy, which is originally a transcript This study analyses AL-Baghdadi's poems, as well as Sheding some lights on earlier life and his other compositions, AL-Baghdadi is considered a tri-lingual poet who wrote in Turkish, Arabic and persian. His Surname as ”AL- Baghdadin was as mentioned by some historians, due to his being born in Baghdad or to All a resident in Baghdad at that some poets, who wrote in Arabic have been mentioned here also, like The judge Burhan Al-Din and AL-Sultan . Selim (the Conqueror of Egypt ). As far as the poetic intelligence is concerned, there must be a mention of those famous poets who had a great history in Arabic, Turkish and Persian Literature during that period. This research consists of two chapters that are deeply Focusing on one of the greates hieroglyphs in order to show how good the Arabic poetical work of this famous Poe.