Süt sığırı rasyonlarına ek olarak katılan maya kültürü ve niasinin süt verimi ve kompozisyonu üzerine etkileri
Effect of dietary supplemental yeast culture and niacin on milk compositions
  1. Tez No: 77082
  2. Yazar: ALİ REYHAN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeast culture, niacin, milk yield, milk composition, cow. II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ Süt sığın rasyonlarına ek olarak katılan maya kültürü ve niasinin süt verimi ve kompozisyonu üzerine etkileri Ali Reyhan TAŞDEMIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİMDALI Danışman: Doç. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Yıl: 1998,Sayfa:31 Jüri : Doç. Dr. Murat GÖRGÜLÜ : Prof.Dr. Kemal ÖZKÜTÜK : Doç. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Mevcut çalışmada; rasyona niasin ve maya katılmasının, süt sığırlarının süt verimi ve süt kompozisyonuna bireysel veya birlikte etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Denemede, laktasyon dönemlerinin üçüncü ayında aynı laktasyon dönemlerinde olan 4 siyah-alaca sığır kullanılmıştır. Kullanılan rasyon %70 kesif, %30 yonca samanından oluşmuştur. Rasyon 2.35 Mcal/kg metabolizabl enerji ve İSO gr/kg ham proteine sahip olup hayvanlar bu yemle serbest ve bireysel olarak yemlenmişlerdir. Denemede kulandan muameleler: 1) Kontrol rasyonu, 2) Kontrol rasyonu+10 gr/gün maya kültürü, 3) Kontrol rasyonu+12 gr/gün niasin, 4) Kontrol rasyonu+10 gr/gün maya kültürü+12 gr/gün niasin olarak düzenlenmiştir. Deneme sonuçlan, laktasyondaki süt sığın rasyonlarına maya ve niasinin ayrı ayrı veya birlikte katılmasının süt verimi ve kompozisyonu üzerinde etkili olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Effect of dietary supplemental yeast culture and niacin on milk yield and milk composition of dairy cows Ali Reyhan TA ŞD EM İR DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Assoc.Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ Year: 1998, Pages: 31 Jury : Assoc.Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ : Prof.Dr. Kemal ÖZKÜTÜK : Assoc.Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU The objectives of this experiment were to investigate whether dietary supplemental yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) and niacin would have individual and/or synergistic effects on milk yield and milk composition of dairy cows. Four lactating Holstein Fresian dairy cows, which had the same lactation number in the third month of lactation period, were employed. Basal diet consisted of 70% concentrate and 30% alfa alfa straw. Total mixed ration had 2.3S Meal. ME/kg. and 15 g.CP/kg. Cows were fed this ration ad libitum. Treatments were: 1) basal diet, 2) basal diet plus 10 g/d yeast culture, 3) basal diet plus 12 g/d niacin, 4) basal diet plus 10 g/d yeast culture and 12 g/d niacin. Results from this experiment demonsrated that supplementation of the diet of lactating dairy cows with niacin, yeast culture, or niacin plus yeast culture had no positive effect on milk yield and milk composition. On the other hand, feed intake was significantly decreased ( p< 0.05 ) by yeast culture supplementation. Milk production, however, was not affected in response to decreased feed intake. Yeast culture supplementation improved feed to milk ratio. It was also found that there were no interaction between yeast culture and nicin for feed intake, milk yield and milk composition.