Bingöl ekolojik koşullarında bazı bakla (Vicia faba L.) çeşitlerinin hasıl verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the forage yield and quality characteristics of some faba bean (Vicia faba L.) varieties in Bingol ecological conditions
  1. Tez No: 770971
  2. Yazar: MEHMET UĞUR ERİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAĞAN KÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bakla, protein, ADF, NDF, hasıl verimi, Faba bean, protein, ADF, NDF, forage yield
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Bu çalışma bazı bakla çeşitlerinin Bingöl ekolojik koşullarında hasıl verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak; Filiz 99, Kıtık 2003, Salkım, Emiralem, Sevil, Sorgun, Hıstal, Luz De Otono, Reina Mora ve Sakız çeşidi olmak üzere toplam 10 farklı bakla çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, yeşil ot, kuru ot ve ham protein verimleri, ham protein, ham kül, ADF, NDF, sindirilebilir kuru madde ve kuru madde tüketim oranları ile nispi yem değeri incelenmiştir. Çalışmada en yüksek bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi Hıstal çeşidinden elde edilmiştir. En düşük ADF ve NDF oranları ile en yüksek sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi ve nispi yem değeri ise Luz De Otono çeşidinden elde edilmiştir. Sonuç olarak Bingöl ekolojik koşullarında verim açısından Hıstal, kalite açısından ise Luz De Otono çeşitleri üstün özellikler göstererek öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out to determine the forage yield and quality of some faba bean varieties in Bingol ecological conditions. As the material in the study, a total of 10 different faba bean varieties were used: Filiz 99, Kıtık 2003, Salkım, Emiralem, Sevil, Sorgun, Hıstal, Luz De Otono, Reina Mora and Chios. In the study, plant height, first pod height, green forage, drymatter and crude protein yields, crude protein, crude ash, ADF, NDF, digestible dry matter and dry matter consumption rates and relative feed value were investigated. In the study, the highest plant height, first pod height, green forage yield, drymetter yield, crude protein ratio and crude protein yield were obtained from Histal variety. The lowest ADF and NDF ratios and the highest digestible dry matter, dry matter consumption and relative feed value were obtained from Luz De Otono variety. As a result, Hıstal cultivars in terms of yield and Luz De Otono cultivars in terms of quality came to the fore by showing superior characteristics in the ecological conditions of Bingöl province.