Çağdaş Türk resminde dokuma eserler
Woven works in contemporary Turkish painting
- Tez No: 771126
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN PERDAHCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dokuma Sanatı, Dokuma Resim, Çağdaş Türk Resim Sanatı, The Art of Weaving, Tapestry, Contemporary Turkish Painting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada Çağdaş Türk resim sanatı içerisinde dokuma eserler incelenmiştir. İnsanlık tarihi kadar eski olan dokuma ürünler öncelikle insanın dış etkilerden korunması kaygısıyla üretilmiştir. İlerleyen zaman ile birlikte dokuma ürünler coğrafya ve kültürlere göre farklılaşmaya başlamıştır. Böylelikle işlevsellik görevinden sıyrılan dokuma ürünler, sanatsal bir forma kavuşmuştur. Bu bağlamda gelişim göstermiş olan dokuma resim (tapestry) sanatı, bir güzel sanatlar dalı olarak kimlik kazanmıştır. Geleneksel dokuma tekniklerinin kullanıldığı dokuma resim sanatı ile birlikte dokumalara farklı bir boyut kazandırılmış, sanatsal değeri yüksek dokumalar üretilmeye başlanmıştır. Bulunduğu Anadolu coğrafyasının kültürel özellikleri ve geleneksel dokuma kültürü ile birlikte Türkiye şüphesiz ki dokuma sanatında dünya çapında adından söz ettiren bir ülke olmuştur. Anadolu coğrafyasının kültürel zenginliği ve Türk sanatçıların yenilikçi yaklaşımları sayesinde Çağdaş Türk resim sanatında dokuma eserler, özel bir yere kavuşmuştur. Çalışma bağlamında öncelikle Çağdaş Türk resim sanatının gelişimi anlatılmakta, böylelikle Türk resim sanatının geçirmiş olduğu evreler gözler önüne serilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde dokuma sanatına değinilmekte, dokuma resim sanatının evrensel gelişimi ve özelliklerine değinilmekte, örnekler ile bu anlatılar desteklenmektedir. Çalışmanın temel konusunu oluşturan Çağdaş Türk resim sanatında dokuma eserler, çalışmanın son bölümünde ele alınmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'de cumhuriyet sonrası dokuma eserlerin resim sanatı içerisindeki yeri incelenmektedir. Bu bağlamda bu eserlerin gelişimine katkıda bulunmuş olan sanatçılara ilişkin bilgiler paylaşılarak Çağdaş Türk resminde dokuma anlayışı gözler önüne serilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Woven Works in Contemporary Turkish Painting were examined. The art of weaving, whose existence goes back as far as the history of humanity, started to exist primarily with the concern of protecting human beings from external influences, and with the progress of time, woven works began to differentiate according to the geographies where they lived and the culture in which they were produced. Weaving products, which have developed over time, have gained an artistic form by getting rid of their functionality. Tapestry art, which has developed in this context, has gained an identity as a fine arts branch that has gained the attention of art circles. With the art of weaving painting, in which traditional weaving techniques are used, a different dimension has been added to weaving, and products with high artistic value have begun to be produced. With the cultural characteristics of the Anatolian geography and traditional weaving culture, Turkey has undoubtedly become a country that has made a name for itself in the art of weaving. Contemporary Turkish Painting Art has become a branch of art in which weaving works are heavily featured around the cultural richness of Turkish artists' weaving samples and often their innovative approaches. In the context of the study, firstly, the development of Contemporary Turkish Painting Art is explained, thus the stages of Turkish Painting Art are revealed. In the second part of the study, the Art of Weaving is mentioned, the universal development and characteristics of the Art of Weaving Painting are mentioned, and these narratives are supported with examples. Weaving works in Contemporary Turkish Painting Art, which is the subject of the study, are discussed in the last part of the study. In this context, the place of post-republic weaving works in the art of painting is examined, information about the artists who contributed to the development of these works is shared, and the understanding of weaving art of contemporary Turkish artists is revealed.