Türkiye'de faaliyet gösteren özel sermayeli bankaların entropi, waspas ve topsis yöntemlerine dayalı performans ölçümü
Measurement of the performance using entropy, waspas and topsi̇s methods for domestic private banks of established in Turkey
  1. Tez No: 771743
  2. Yazar: EMİNE ECE BEYAZIT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Banka Performansı, Entropi Yöntemi, WASPAS Yöntemi, TOPSİS Yöntemi, Banking Sector, Bank Performance, Entropy Method, WASPAS Method, TOPSİS Method
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Finans sektörünün temelini oluşturan bankacılık sektörü aynı zamanda ekonomik işlevler üstlenmiştir. Bu nedenle bankaların genel başarısı ve risk profili önem arz eder hale gelmiştir. Bankacılık sektörünün piyasaya olan hakimiyetinden dolayı piyasada bulunan bankalar ile rekabet edebilmek, kendi performansını değerlendirebilmek ve içinde bulunulan ekonomik konjonktür ile izleyeceği adımları öngörebilmek için yapılacak performans analizleri önemli yer tutmaktadır. Çalışmada Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden Entropi, WASPAS ve TOPSİS yöntemleri kullanılarak belirlenen 7 kriter ile Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren yıl bazında aktif büyüklüğüne göre sıralandığında özel sermayeli 7 bankanın performans analizi yapılmıştır. Kriterlerin ağırlıklarının belirlenmesinde Entropi Yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak WASPAS Yöntemi ile daha sonra TOPSİS Yöntemi ile bankalar performanslarına göre sıralanmışlardır. Çalışmada analize konu dönem için WASPAS Yöntemine göre alternatifler arasında en iyi performans gösteren bankanın Türkiye İş Bankası A.Ş. olduğu, performansı en düşük banka Şekerbank A.Ş. olduğu görülmüştür. TOPSİS Yöntemine göre ise alternatifler arasında en iyi performans gösteren bankaların Türkiye Garanti Bankası A.Ş. ve Akbank A.Ş. olduğu, performansı en düşük bankaların Şekerbank A.Ş. ve Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş. olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The banking sector which forms the basis of the financial sector undertook economic functions. Therefore, the overall success and risk profile of banks has become significant. Due to the dominance of the banking sector to the market, the performance analyzes to be held in order to compete with the banks in the market, to evaluate their own performance and to predict the steps, in order to follow the economic conjuncture have taken an important place. In this study, the financial performance analysis of the top 7 domestic private banks of established in Turkey according to the asset size of Turkish Banking Sector for the period of 2010-2019 was performed by means of 7 measure by using Entropy, WASPAS and TOPSİS methods from Multi Criteria Decision Making Methods. İnitially, banks were ranked according to their financial performance with WASPAS method, then with TOPSİS method. According to result of study, firstly in WASPAS method, the highest financial performing bank has been Türkiye İş Bankası A.Ş., the lowest financial performing bank has been Şekerbank A.Ş. Secondly, in TOPSİS method, the highest financial performing banks have been Türkiye Garanti Bankası A.Ş. and Akbank A.Ş., the lowest financial performing banks have been Şekerbank A.Ş. and Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş.