Dinî-politik kimlik olarak Alevilik: İstanbul örneği
Alevism as a religio-political identity: The case of Istanbul
  1. Tez No: 772175
  2. Yazar: GÜLSÜM ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN BANU OKUTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Din, Sosyoloji, Siyaset, Modernleşme, Kentleşme, Alevism, Religion, Sociology, Politics, Modernization, Urbanization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Alevilik, 1980'li yıllardan itibaren inanç, ibadet-ritüel ve siyasi yapısıyla ülkemiz gündeminde önemini koruyan bir konudur. Aynı zamanda, çeşitli akademik araştırma, inceleme ve tartışma platformlarında yer alarak dikkat çekmeye devam eden Alevilik; birçok disiplinin çalışmalarında ele alınan çok yönlü bir olgu olarak varlığını sürdürmektedir. Aleviliğin; özellikle modernleşme, kentleşme vb. etkilerle son yıllarda değişim geçiriyor olması onun farklı yapılarının görülmesine neden olmaktadır. Bu anlamda, tek bir Alevilik yapısı yerine doktrinel olarak farklı yapılar içinde şekillenmiş, günlük yaşamda farklı pratikleriyle karşılaşılan bir Alevilik ortaya çıkmaktadır. Alevilik bir yandan dinî, diğer yandan özellikle siyasi veya sosyo-kültürel problemlerin olduğu dönemlerde politik bir yapı olarak varlık göstermektedir. Bu çalışma; Aleviliğin dinî, sosyal ve kültürel bakış açılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, sahada yüz yüze görüşmeler neticesinde elde edilen veriler değerlendirilerek Aleviliğin bugünkü yapısı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Alevism is an issue that maintains its importance since the 1980s in our country's agenda with its belief, worship-ritual and political structure. At the same time, by taking part in various academic research, examination and discussion platforms Alevism continues to attract attention and continues to exist as a religious-sociological and sometimes political phenomenon many disciplines deal with in their studies. The fact that Alevism has undergone changes in recent years, especially with the effects of modernization and urbanization, causes its different structures to emerge. In this sense, instead of a single Alevism structure, an Alevism phenomenon that has been shaped doctrinally in different structures and encountered with different practices in daily life emerges. Alevism on the one hand exists as a religious structure, and on the other hand, as a political structure, especially in periods when there are political or socio-cultural problems. This study aims to examine the religious, social and cultural perspectives of Alevism. In this direction, the structure of Alevism was tried to be revealed by evaluating the data obtained as a result of face-to-face interviews in the field.