Türkiye'de erken seçimler ve Türk siyasi hayatına etkileri: 1957 genel seçimleri
Early elections in Turkey and their effects on Turkish political life: 1957 general election
  1. Tez No: 772334
  2. Yazar: BÜŞRA NUR BOZTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KARAKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Seçim, Demokrasi, 1957 Seçimi, Demokrat Parti, Çok Partili Siyasi Hayat, Early Election, Democracy, 1957 Election, Democratic Party, Multi-Party Political Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
1923 yılında Halk Fırkasının kurulması ile birlikte Türkiye'de uzun soluklu bir Tek Parti süreci başlamıştır. Tek Parti sürecinde iktidarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1946 yılına kadar uygulamış olduğu politikalara karşı gelen tepkiler, parti içerisinde muhalif bir kesimi doğurmuştur. Bu muhalif kesim ilerde halkın hür iradesiyle iktidara gelmiş olan Demokrat Parti'nin temelini oluşturmuştur. İkinci Dünya Savaşı'nın getirisi olan değişen dünya düzeninin de etkisi ile, Türkiye“demokrasi”kavramı ile tanışmış ve çok partili siyasi hayata geçilmiştir. Demokrat Parti'nin ilk kez bir muhalefet partisi olarak halkın hür iradesiyle iktidara gelmiş olması ve bu sayede demokrasi kavramının somutlaşması, Türk Demokrasi Tarihi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında çok partili siyasi hayata geçilmesi ile kurulan Demokrat Parti'nin, sergilemiş olduğu muhalif tutum, iktidara gelmek için vermiş olduğu mücadele ve iktidara geldikten sonra yaşanan siyasi gelişmelerin askeri müdahaleye nasıl bir zemin hazırladığı, 1957 erken genel seçimi özelinde incelenerek analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the establishment of the People's Party in 1923, a long-term One Party process started in Turkey. The reactions against the policies implemented by the Republican People's Party, which was in power during the Single Party process, gave birth to an oppositional section within the party. This opposition group formed the basis of the Democratic Party, which came to power with the free will of the people. With the effect of the changing world order, which was the result of the Second World War, Turkey met the concept of“democracy”and started a multi-party political life. The fact that the Democrat Party came to power for the first time as an opposition party with the free will of the people and thus the concretization of the concept of democracy is of great importance for the History of Turkish Democracy. In this thesis, the opposition of the Democratic Party, which was founded with the transition to multi-party political life, the struggle to come to power, and the political developments after coming to power, how the political developments prepared the ground for the military intervention, were examined and analyzed in the 1957 early general election. .