COVID-19 sürecinde sağlık çalışanlarında irrasyonel inanışlar ile anksiyete ve depresyon arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi
The examination of the relationships between irrational beliefs, depression and anxiety in healthcare workers during the COVID-19 period
  1. Tez No: 772356
  2. Yazar: BENAZİR ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İrrasyonel inançlar, Depresyon, Anksiyete, Bilişsel kuram, Irrational beliefs, Depression, Anxiety, Cognitive theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın temel amacı COVİD-19 sürecinde sağlık hizmet alanında çalışan bireylerin irrasyonel inanışları ile anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul İlinde yaşayan toplam 212 sağlık çalışanı ile anket yapılarak araştırmanın verileri toplanmıştır. Araştırma nicel yöntem şeklinde tasarlanmış olup, katılım sağlayan sağlık çalışanlarına Kısaltılmış Genel Tutum ve İnanç Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ile Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Katılımcıların % 41'inin minimal düzeyde, %25'inin hafif düzeyde, % 20.8'inin orta düzeyde ve % 13'unun şiddetli düzeyde anksiyete belirtilerinin olduğu görülmektedir. Depresyon düzeyleri değerlendirildiğinde ise, % 44.3'unun hafif-orta düzeyde, % 17.5'inin orta-şiddetli düzeyde ve % 1.4'unun şiddetli düzeyde depresyon belirtileri gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre irrasyonel inanışlar ile anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Ayrıca irrasyonel inanışların bazı alt boyutlarıyla cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizinin ikinci bloğunda genel tutum ve inançlar alt boyutları modele eklenmiş, model varyansın yaklaşık %14'unu açıklamıştır. Bu aşamada eklenen değişkenlerden sadece Kısaltılmış Genel Tutum ve İnanç Ölçeği Rahatlık İhtiyacı Alt Boyutundan alınan ortalama puanların anksiyete düzeyleri üzerinde anlamlı bir yordama etkisinin olduğu ve bir önceki aşamada etkisi olduğu belirlenen cinsiyetin etkisinin de sürdüğü gözlenmiştir. Regresyon analizinin ikinci bloğunda genel tutum ve inançlar alt boyutları modele eklenmiş, model varyansın yaklaşık % 15'ini açıklamıştır . Bu aşamada eklenen değişkenlerden sadece Kısaltılmış Genel Tutum ve İnanç Ölçeği Rahatlık İhtiyacı Alt Boyutundan alınan ortalama puanların depresyon düzeyleri üzerinde anlamlı bir yordama etkisinin olduğu ve bir önceki aşamada etkisi olduğu belirlenen yaşın etkisinin de sürdüğü gözlenmiştir. Sonuçlar, sağlık çalışanlarının irrasyonel inançları, depresyon ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesinin önemli olduğu ve muhtemel müdahalelerin hazırlanmasında yol gösterici olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the relationship between irrational beliefs and anxiety and depression levels of individuals working in the field of health care during the COVID-19 process. For this purpose, the data of the research were collected by conducting a survey with a total of 212 health workers living in Istanbul. The research was designed as a quantitative method, and the Abbreviated General Attitude and Belief Scale, Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale were applied to the participating healthcare professionals. T-test, ANOVA, correlation and regression analyzes were applied to the data obtained in the study. It is seen that 41% of the participants have minimal anxiety, 25% mild, 20.8% moderate and 13% severe anxiety symptoms. When the depression levels were evaluated, it was determined that 44.3% showed mild-moderate, 17.5% moderate-severe and 1.4% severe depression symptoms. According to the findings, the relationship between irrational beliefs and anxiety and depression levels was found to be significant. In addition, it has been determined that there is a significant relationship between some sub-dimensions of irrational beliefs and the gender variable. In the second block of the regression analysis, general attitudes and beliefs sub-dimensions were added to the model, and the model explained approximately 14% of the variance. It was observed that only the average scores obtained from the Abbreviated General Attitude and Belief Scale Need for Comfort Sub-Dimension, among the variables added at this stage, had a significant predictive effect on anxiety levels, and the effect of gender, which was determined to have an effect in the previous stage, was also observed. In the second block of the regression analysis, general attitudes and beliefs sub-dimensions were added to the model, and the model explained approximately 15% of the variance. It was observed that only the average scores obtained from the Abbreviated General Attitude and Belief Scale Need for Comfort Sub-Dimension, among the variables added at this stage, had a significant predictive effect on depression levels, and the effect of age, which was determined to have an effect at the previous stage, continued. The results of the research indicate that the evaluation of the irrational beliefs, depression and anxiety levels of healthcare professionals is important and can be a guide in the preparation of possible interventions.