Nisâ Sûresinin edebî üslûp açısından incelenmesi
Analysis of Sûrah An-Nisa in terms of literary style
- Tez No: 773104
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nisâ Sûresi, Belâgat, Üslûp, Kur'an üslûbu, Tefsir, Sûrah An-Nisa, Rhetoric, Style, Style of the Holy Qur'an, Interpretation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Yüce yaratıcı tarafından insanlığa hidayet rehberi olarak gönderilen Kur'an-ı Kerîm'in doğru anlaşılması esastır. Yüce Kitap'ın doğru anlaşılabilmesi için de mânâ ve yorumu en doğru şekilde ifade edilmelidir. Kur'an-ı Kerîm'in edebî üslûbunu içinde barındırması ve mesajlarında buna da yer vermesi onun en önemli özelliklerindendir. İşte bu noktada Yaratıcının Kur'an-ı Kerîm'deki mesajlarının doğru anlaşılabilmesi açısından belâgat ilmi büyük önem arz etmektedir. Aslında Kur'an'ın Arapça nâzil olmasının sadece Müslümanlar için değil Arap edebiyatı açısından da farklı bir yeri vardır. Sözün gücünün önemini bilenler için Allah'ın âyetlerinin elbette büyük bir tesiri olmuştur. Müslümanlar bu tesirin beşerî bir sözden öte ilâhî bir güç barındırdığına inanmışlardır. Bizim bu çalışmamızdaki amacımız, Kur'an-ı Kerîm'in gerek fonetik bakımdan gerek üslûp ve edebî bakımdan ne büyük bir derinlik barındırdığını kısmen de olsa Nisâ sûresi bağlamında ortaya koymaktır. Nisâ sûresinin belâgat özelliklerini ele aldığımız tezimiz: Giriş ve dört ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”kısmında: üslûba dair bilgiler, üslûbun tanımı, üslûbun önemi, mahiyeti ve üslûp çeşitleri ayrıca Kur'an üslûbu hakkında bilgilere yer verilmiştir.“Birinci Bölüm”de: Nisâ sûresine dair genel bilgiler ve de sûredeki ahkâm âyetlerine dair edebî üslûplar;“İkinci Bölüm”de ibadetle ilgili âyetlerin edebî üsûpları,“Üçüncü Bölüm”de toplumsal ahlaka dair âyetlerin edebî üslûpları,“Dördüncü Bölüm”de ise Ehli Kitap münafıklar ve müminlere dair âyetlerin edebî üslûpları incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, Tefsir, Arap dili ve belâgatı ve lügatlarla ilgili genel olarak klasik kaynak eserler incelenerek tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is essential that the Holy Qur'an, which is sent by the Almighty Creator as a guide to humanity, is understood properly. To ensure a correct understanding of the Holy Qur'an, its meaning and interpretation must be expressed in the most accurate way. One of its most important features is that it must embody the literary style of the Holy Qur'an and include this style in its messages. This is where the science of rhetoric is of great importance for the correct understanding of the Creator's messages in the Holy Qur'an. Actually, the revelation of the Qur'an in Arabic has different importance not only for Muslims but also for Arabic Literature. For those, who are aware of the importance of the power of the word, the revelations of Allah (the Almighty Creator) certainly had a great impact. Muslims have always believed that this kind of influence is more than a human utterance, but includes a divine power. Our goal in this study is to reveal the great depth of the Holy Qur'an in terms of both phonetic, stylistic and literary aspects, at least partially in the context of the Sûrah An-Nisa. Our thesis, which discusses the rhetorical features of the Sûrah An-Nisa, consists of an introductory chapter and three other main chapters. In the“Introduction”Chapter, information about style, the definition of style, the importance of style, the nature of style and the types of style, as well as information about the style of the Holy Qur'an are presented. In the“First Chapter”, general information regarding the Sûrah An-Nisa and the literary styles of the verses on ethics and worship in the Sûrah are discussed; in the“Second Chapter”, the literary styles of the verses on social morality, justice and judgment are discussed; and finally, in the“Third Chapter”, the literary styles of the verses on Ahl al-Bayt hypocrites and believers are analyzed and tried to be revealed. This study is based on an examination of classical literature on Interpretation, Arabic Language and Rhetoric, and lexicons in general.