Şanlıurfa kent merkezinde elektrik ve manyetik alan kirliliği ve bu alanda yaşayan erişkin bireylerde anksiyete ve depresif etkilerin araştırılması
Investigation of electric and magnetic field pollution and anxiety and depressive effects in adult individuals in Şanliurfa city center
  1. Tez No: 773444
  2. Yazar: NURDAGÜL BAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, Limit değer, Depresyon, Anksiyete, Electromagnetic field, Limit values, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Elektromanyetik alanlara (EMA) maruziyet organizmalarda çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir. Maruziyetin biyolojik yapıda ne gibi sorunlara sebep olacağını anlamak için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada Şanlıurfa kent merkezindeki EMA kirliliği, bu kirliliğe maruz kalan erişkin bireylerin (18-40 yaş) anksiyete ve depresyon bulguları araştırıldı. Bu amaçla TEİAŞ ve 44 trafo merkezinde (her trafo için 0. noktada, 1 metre uzaklıkta, 2 metre uzaklıkta ve trafoya en yakın ev/ofiste olmak üzere 4 noktada) elektrik alan (EA) ve manyetik alan (MA) ölçümü yapıldı. Ölçülen değerler Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) ve Amerikan Hükümet Endüstriyel Hijyenistler Konferansı (ACGIH) limit değerler ile karşılaştırıldı. Deney (55 kişi) ve kontrol grubu (50 kişi) oluşturuldu. Deney grubu Şanlıurfa kent merkezinde olmak üzere TEİAŞ lojmanlarında oturan bireyler, TEİAŞ çalışanları ve trafoya yakın oturan bireylerden oluşurken, kontrol grubu Şanlıurfa kent merkezi dışında yaşayan aynı zamanda evlerinin yakınında trafo ve yüksek iletim hatları olmayan bireylerden oluşmaktadır. Her iki gruba beck anksiyete ölçeği (BAÖ) ve beck depresyon ölçeği (BDÖ) uygulandı. EMA kirliliği ve anksiyete-depresyon arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Ölçülen Maksimum MA değeri 0,22 mT ve maksimum EA değeri 65,9 kV/m olarak kaydedildi. Ölçülen manyetik alan değerleri, belirtilen limit değerlerinin altında iken, EA değerleri bazı noktalarda belirtilen limit değerlerinin üstünde olduğu görüldü. Yapılan araştırma sonucunda EMA maruziyeti ile anksiyete-depresyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0,05). EMAlara maruziyetin anksiyete ve depresyonu etkilemediği sonucunun elde edilmesinin sebebi olarak ölçülen tüm MA değerlerinin limit değerlerden daha düşük olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Exposure to electromagnetic fields (EMF) causes various health problems in organisms. Studies are carried out to understand what kind of problems the exposure will cause in the biological structure. In this study, we investigated the EMF pollution in city center of Şanlıurfa and also we investigated anxiety-depression symptoms of people (18-40 age) who exposed to this pollution. For this purpose, electric field (EF) and magnetic field (MF) measurements were taken at TEİAŞ and 44 substations (4 points for each transformer: at 0 point, 1 meter away, 2 meters away and the closest home/office to the transformer). Measured values were compared with International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) and American Conference of Governmental Industrial Hygienists (ACGIH) standards. The experimental group consists of individuals living in TEİAŞ lodgings, TEİAŞ employees and individuals who living close to the transformers (n=55). The control group consists of individuals (n=50) who are living outside the Şanlıurfa and do not have transformers/high transmission lines near their houses. Anxiety and depression symptos of groups were measured by using beck anxiety inventory scale (BAI) and beck depression inventory scale (BDI). The relation between EMF pollution and anxiety-depression was evaluated statistically. The maximum MF and EF values were recorded as 0.22 mT and 65.9 kV/m, respectively. All measured MF values were below the standards but EF values were above the standards for some points. In conclusion, there is no statistically convincing evidence for an association between EMF exposure and anxiety-depression (p>0,05). We think that the reason for the conclusion that exposure to EMFs does not affect anxiety-depression is that all measured MF values are lower than the limit values.