Polifenolce zengin ekstraktlar kullanılarak üretilen yoğurtların antioksidan özellikleri üzerine etkisi
The effect of yoghurt produced using polyphenol-rich extracts on antioxidant properties
  1. Tez No: 773670
  2. Yazar: SİBEL ÇALIŞKANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KARAGÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, polifenol, yoğurt, antioksidan, Probiotic, polyphenol, yogurt, antioxidant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada; gıda sanayii yan ürünü olan nar ve siyah üzüm çekirdeklerinin yoğurt üretiminde kullanım olanakları denenmiştir. Nar ve üzüm çekirdeğindeki polifenoller, nar ve üzüm çekirdeği tozlarının ürüne ilave edilmesiyle elde edilmiştir. Klasik olarak ve probiyotik olarak üretilen yoğurtların polifenol katkısıyla antioksidan üzerine etkisine bakılmıştır. Bu amaçlar için ürünlerde pH, asitlik, viskozite, duyusal, yağ, protein, kurumadde, kül, antioksidan, fenolik bileşen ve mikrobiyoloji analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucu nar ve üzüm çekirdeği tozunun ve farklı starter kültürü kullanımının fenolik ve antioksidan aktivite üzerine etkisi olduğu tespit edilmiştir. Fenolik madde miktarı depolama süresi boyunca artmış, en yüksek fenolik madde içeriği nar çekirdeği tozu ile yapılan yoğurt örneklerinde bulunmuştur. Antioksidan aktivite ise depolama süresi boyunca azalmıştır, nar çekirdeği tozu ve L.casei kültürü ile üretilen yoğurtların antioksidan aktivitesi diğer örneklere göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; the possibilities of using pomegranate and black grape seeds, which are by-products of the food industry, in yoghurt production were tested. Polyphenols in pomegranate and grape seeds were obtained by adding pomegranate and grape seed powders to the product. The effect of classically and probiotic yoghurts on antioxidants with the contribution of polyphenols has been looked at. For these purposes, pH, acidity, viscosity, sensory, oil, protein, dry matter, ash, antioxidant, phenolic component and microbiology analyzes of the products were made. As a result of the analysis, it was determined that the use of pomegranate and grape seed powder and different starter cultures had an effect on phenolic and antioxidant activity. The amount of phenolic substances increased during the storage period, and the highest phenolic content was found in the yogurt samples made with pomegranate seed powder. The antioxidant activity decreased during the storage period, and the antioxidant activity of yoghurts produced with pomegranate seed powder and L.casei culture was found to be higher than the other samples.