Liken ve alg özütleri ile çiçek şekilli hibrit bakır (Cu) nanoyapıların ve platinyum (Pt) nanopartiküllerin sentezi, optimizasyonu, karakterizasyonu, antioksidan aktivitesinin belirlenmesi ve boya gideriminde kullanılması
Synthesis, optimization, characterization, antioxidant activity and dye degrarartion activity of hybrid copper nanoflower (Cu) and platinum (Pt) nanoparticles by using lichen and algae extracts
- Tez No: 773718
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKHAN HALICI, DOÇ. DR. FATİH DOĞAN KOCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Liken, Alg, Bakır, Platinyum, Çiçek şekilli hibrit nanoyapı, Nanopartikül, Antioksidan aktivite, Boya bozunumu, Lichen, Algae, Copper, Platinum, Nanoflower, Nanoparticle, Antioxidant activity, Dye degrafation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Metalik nanopartiküllerin biyolojik sentezi ve uygulamalarının değerlendirilmesi ile çok sayıda çalışma bulunmakla birlikte bimetalik (metal-metal) ve çiçek şekilli organik@inorganik hibrit nanoyapıların biyosentezi ve uygulama potansiyellerinin belirlenmesine yönelik sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada enzim, DNA, protein gibi pahalı biyomoleküller yerine Tornabea scutellifera (With.) JR Laundon, Cetraria islandica (L) Ach liken örneklerine ve Gigartina skottsbergii Setchell et Gardner, Ascoseira mirabilis Skottsberg, Desmarestia menziesii J. Agardh, Cystosphaera jacquinotii Skottsberg ve Palmaria decipiens R.W.Ricker alg örneklerine ait özütlerin bakır (Cu) ile koordinasyonu ile çiçek şekilli organik@inorganik hibrit nanoyapılar ve platinyum (Pt) elementi ile reaksiyonu sonucunda da Pt NP'ler nispeten ucuz ve kolay bir yöntemle sentezlenmiştir. Ayrıca nanoyapıların sentezi ve morfolojileri üzerine sentezin gerçekleştiği fosfat (PBS) tamponunun pH'ı ve özütlerinin konsantrasyonların etkileri belirlenmiştir. Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu (FE-SEM), Enerji Dağılım Xışını Spektrometresi (EDX) ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektrometresi (FT-IR) analizleri ile sırasıyla nanoyapıların morfolojileri, elemental analizleri ve fonksiyonel gruplar belirlenmiştir. Optimum şartlarda sentezlenen nanoyapıların DPPH'a karşı antioksidan; metilen mavisi ve brillant mavisi boyasına karşı katalitik aktiviteye sahip olduğu kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there are many studies to evaluate the biological synthesis and practices of metallic nanoparticles, there are limited number of studies to determine the biosenthesis and application potentials of bimetallic (metal-metal) and nanoflowers. In this study, Pt NP and Nanoflower synthesized Tornabea scutellifera (With.) JR Laundon, Cetraria islandica (L) Ach lichens and Gigartina skottsbergii Setchell et Gardner, Ascoseira mirabilis Skottsberg, Desmarestia menziesii J. Agardh, Cystosphaera jacquinotii Skottsberg and Palmaria decipiens R.W.Ricker algea extracts instead of expensive biomolecules such as enzymes, DNA, protein with a relatively cheap and easy method. Furthermore, the effects of the phosphate (PBS) buffer on the synthesis and morphology of nanoflowers and the concentration of algae and lichen extracts used as organic components were determined. Morphologies, elemental analyzes and functional groups of nanoflowers, respectively with Field Emission Scanning Electron Microscopy (FE-SEM), Energy Dispersive X-ray (EDX) and Fouirer Transform Infrared Spektrofotometre (FT-IR) analysis, were identified. According to the results of characterization, the antioxidant against DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) of nanomaterials synthesized under optimum conditions; It has been recorded that it has catalytic activity against methylene blue and brillant blue dyes.