Partenokarp domates kaynaklarının genel özellikleri ve partenokarp domates ıslahı üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 77381
  2. Yazar: İSMAİL AYDIN ATASAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, partenokarpi, sebze ıslahı, genetik kaynaklar, Tomato, parthenocarpy, vegetable breeding, genetic resources
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
IV ÖZET PARTENOKARP DOMATES KAYNAKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ VE PARTENOKARP DOMATES ISLAHI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ATASAYAR, İ. Aydın Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hüseyin Vural Mayıs 1998, 86 sayfa Araştırma iki kısımdan oluşmaktadır. Partenokarp domates kaynağı 'Severianin'in genel özellikleriyle ilgili tam tanımlamasının yapıldığı ilk kısım ve iki ayrı ıslah metodunun (pedigree seleksiyon ve geri-melezleme) uygulandığı, resesif pat-2 geninin sırık gelişen bir domates hattına aktarımının hedeflendiği ikinci kısım. Severianin'de kuru madde oranı 3.8,ortalama meyve ağırlığı 128.3 gr, a/b = 0.64, L = 41.83 ve titre edilebilir asit miktarı, 0.49 bulunmuştur. Partenokarp ve tohumlu meyveler arasında olgunlaşma süresi olarak erkencilik tespit edilmemiştir. Tek resesif gen modeli analizi için x2 dağılışa uygunluk testi sonucunda F2 ve geri-melez x2 değerleri a =0.05 hata seviyesinde önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT A RESEARCH ON DETERMINATION OF INHERITANCE OF PARTHENOCARPYAND CHARACTERISTICS OF PARTHENOCARPY SOURCE 'SEVERIANIN' TOMATO ATASAYAR, İ. Aydın PhD in Horticulture Dep. Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Vural May 1998, 86 pages Research in two parts. In first part, it was aimed prepare detail description of parthenocarpy source 'Severianin' tomato. In second part, it was aimed inheritance of expression parthenocarpic fruit setting in tomato (Lycopersicon esculentum) variety 'Severianin' in which parthenocarpy is due to the recessive gene pat-2. In this part, pedigree breeding and back-cross methods were used for expression of recessive gene pat-2, separately. It was determinated 3.8% dry matter, 128.3 gr average fruit weight, a/b = 0.64, L = 41.83, and titratable acids 0.49 in 'Severianin' tomato. It hasn't found any relationship between the number of days required for fruit ripening of seeded and parthenocarpic fruits. Goodness-of-fit, Chi- square (x2) test results has shown significant for F2 and back-cross at 5% value.