Bitkisel esaslı tabaklama maddeleri ile giysilik koyun derisi üretimi üzerinde karşılaştırmalı araştırmalar
- Tez No: 77380
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Ziraat, Leather and Fur Technology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sumak, Valeks, Glutardialdehit, Sentetik Öntabaklama Maddesi, Öntabaklama V, Sumach, Valonea, Glutardialdehyde, Synthetic Pretanning Tannin, Pretanning
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
m ÖZET BİTKİSEL ESASLI TABAKLAMA MADDELERİ İLE GİYSİLİK KOYUN DERİSİ ÜRETİMİ ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRMALI ARAŞTIRMALAR AKYÜZ, Fazlı Yüksek Lisans Tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. özcan San Nisan 1998, 162 sayfa Bugün, deri üretiminde en önemli işlem basamağı olan tabaklamada kullanılan kromun sahip olduğu ekolojik problemler, bu tabaklama maddesinin yerine çevreye zarar vermeyen maddelerin kullanılmasıyla alternatif bir tabaklama yönteminin geliştirilmesine yönelik çalışmaların hız kazanmasına neden olmuştur. Bazı araştırıcılar tarafından kromun yerine tanen içerikli çeşitli bitkilerden elde edilen ekstraktların kullanılmasının daha uygun olacağı yönündeki düşüncelere paralel olarak, bu tez çalışmasında, Türkiye florasında yeralan ve Rhus coriaria L. olarak adlandırılan sumak ve genel olarak Quercus aegilops L. olarak adlandırılan meşe palamudundan elde edilen ekstraktların giysilik deri üretimi için uygunlukları İran menşeili pikle koyun derilerinin tabaklanmasında kullanılmak suretiyle araştırılmıştır. Çalışma kapsamında yapılan denemelerde herhangi bir mineral tabaklama maddesi kullanılmayıp denemeler öntabaklamalı ve öntabaklamasız olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Öntabaklama işlemine tabi tutulmayan deriler pikle ağırlığı üzerinden % 10 ve % 15 oranlarında toz formdaki ekstraktlarla tabaklanırlarken, öntabaklamalı denemelerde ise deriler, glutardialdehit ve sentetik tanenle üç farklı oranda ayrı ayrı ve yine üç farklı oranda bu iki öntabakalama maddesinin birbirleriyle kombine edilerek kullanılmasıyla muamele edilmişler ve daha sonra aynı öntabaklama işlemine tabi tutulan 4 kropon deriden 2'si % 10 valeks, diğer 2'si ise % 15 sumakla tabaklama işlemine tabi tutulmuştur.Tabaklanan derilerin hepsi aynı işlenti reçetesine göre tabaklama sonrası işlemlere tabi tutulmuşlar ve elde edilen derilerin kalitelerinin ve özelliklerinin belirlenmesi amacıyla çeşitli fiziksel test ve kimyasal analizler uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT COMPARATIVE STUDIES ON PRODUCTION OF CLOTHING LEATHER FROM SHEEPSKINS BY USING TANNING MATERIALS BASED ON VEGETABLE AKYÜZ, Fazlı MSc in Leather Technology Supervisor: Prof.Dr. Özcan San April 1998, 162 pages Nowadays, ecological problems of chrome being used in tanning process which the most important processing step in leather production has caused speeding up of studies on developing an alternative tanning method by using innocent materials for environment in place of this tanning material. In this thesis; as parallel to the ideas which are thought by some researcher that usage of extracts obtained from various vegetables containing tannins in place of chrome would be more suitable, suitabilities for production of clothing leather by extracts obtained from sumach, commonly known as Rhus coriaria L., and valonea, Quercus aeqilops L., which take place in Turkey's flora were studied by using them in tanning of pickled sheepskins imported from Persian. In this thesis, any mineral tanning material have not been used in the trials and they were realised as two groups with and without pretanning. While leathers without pretanning have been tanned by applied sumach and valonea of 10 % and 15 % extracts in powder form based on pickled weight, in the trials with pretanning two of pretanned leathers have been tanned with 10 % valonea, and other 2 of pretanned leathers have been tanned 15 % sumach following pretanning of four leathers which have been pretanned with three single ratios and combination ratios of glutardialdehyde and synthetic tannin.Whole tanned leathers have been processed with the same post tanning processes and various physical tests and chemical analyses have been applied with the aim of determination of properties and qualities of the leathers.