Liken planus hastalarında ürik asit seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum uric acid levels in lichen planus patients
  1. Tez No: 773881
  2. Yazar: DOĞUŞ EŞBERK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürik asit, oksidatif stres, bilirubin, liken planus, Uric acid, oxidative stress, bilirubin, lichen planus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ürik asidin liken planus hastalarındaki serum düzeylerinin değerlendirilmesi ve oksidatif stresin liken planus patogenezindeki rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-100 yaş arasında, liken planus tanısı almış 50 hasta ve tinea unguium tanısı almış 50 kontrol hastası dahil edildi. Liken planus ve kontrol grubundaki hastaların yaş, özgeçmiş, cinsiyet gibi sosyodemografik özellikleri kaydedildi. Liken planus hastalarında, hastalık süresi, biyopsi raporları, hastaların aldığı tedaviler, hastalığın yaygınlığı ve tutulum şekli ayrıntılı olarak değerlendirildi ve kaydedildi. Her iki gruptaki hastaların sistemde bulunan laboratuvar tetkikleri incelendi ve serum ürik asit, total, direkt, indirekt bilirubin seviyeleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen liken planus hastalarının 35'i kadın, 15'i erkek, kontrol grubunun 28'i kadın, 22'si erkekti. Hasta grubunun yaş ortalaması 52,96±12,84, kontrol grubunun yaş ortalaması 48,44±15,14 idi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Hastaların %70'inin klinik tipi lokal iken, %26'sının oral, %4'ünün jeneralizeydi. Hastaların %86'sı topikal kortikosteroid, %14 'ü sistemik kortikosteroid tedavisi almıştı. Hasta ve kontrol grubu arasında total, direkt, indirekt bilirubin ve ürik asit düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda liken planus hastalarında kontrol grubuna göre serum ürik asit ve bilirubin seviyeleri arasında anlamlı bir fark yoktu. Kısa özet: Patogenezinde oksidatif stresin önemli bir rol oynadığı düşünülen liken planusta, ürik asit ve bilirubin seviyeleri araştırılmıştır. Liken planus hastalarında kontrol grubuna göre serum ürik asit ve bilirubin düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate serum uric acid levels and to investigate the role of oxidative stress in the pathogenesis of lichen planus. Materials and methods: Between the age of 18-100, 50 patients with lichen planus and a control group of 50 patients with tinea unguium were included in the study. Sociodemographic characteristics such as age, gender and medical history were recorded. In lichen planus patients, the disease's duration, biopsy reports, current and past treatments, disease pattern and disease severity were evaluated and recorded. Serum total, direct and indirect bilirubin levels, and uric acid levels were recorded in both groups. Results: A total of 50 lichen planus patiens, 35 female and 15 male and a control group of 50 patients with tinea unguium, 28 female and 22 male were included in this study. The mean age for the lichen planus group was 52,96±12,84 and for the control group it was 48,44±15,14. There was no statistically significant difference between the terms of age and sex. The clinical types of lichen planus patients were 70% localised, 26% oral and 4% generalised. Topical corticosteroids were administered 86% of the patients and systemic corticosteroids were administered 14% of the patients. There were no statistically difference between two groups in terms of serum total, direct and indirect bilirubin and uric acid levels. Conclusion: In our study, no statistically significant difference was found between serum total, direct and indirect bilirubin and uric acid levels in lichen planus patients compared to the control group. Short abstract: Oxidative stress is thought to be involved in lichen planus pathogenesis. In this study, we investigated the levels of serum uric acid and bilirubin in lichen planus patients. No statistically significant difference was found between serum bilirubin and uric acid levels in lichen planus patients compared to the control group.